Acum trei ani, problema podului de la Serbanesti trebuia solutionata de niste specialisti de prima mana din Germania. Peste noapte, acestia au zburat din schema si bacauanii au fost siliti sa suporte lipsa de competenta a galatenilor de la Arcada, care au la activ o singura performanta: urcarea unei macarale de 80 de tone pe un pod cu restrictie de greutate. Consecintele le stie toata tara.

Stavarache nu a vrut sa lucreze cu germani. Si nu germani oarecare. Apollodor de Bacau s-a intalnit in 2005 cu reprezentantii societatii F. Kirchhoff, unul dintre numele grele in domeniul constructiilor din Germania. In CV-ul nemtilor apar aeroportul din Frankfurt am Main sau stadionul celor de la Bayern Munchen. Pe langa cartea de vizita impresionanta, ca niste afaceristi care se respecta, fratii mai mari din Europa au venit la Bacau si cu un proiectant de anvergura. Este vorba de Drees and Sommer Partner, care au in palmares proiecte precum reabilitarea catedralei din Cologne, Centrul de Dezvoltare Toyota F1 din Marsdorf-Koln, proiectul Vision RTL 2000 O. Vision din Oberhaussen. La momentul respectiv, Stavarache declara presei locale, plin de incredere, ca “proiectantii germani doresc construirea unui europod, cu patru benzi, piste pentru biciclisti si pietoni.” Dar de la afirmatii pompoase pana la realitati gaunoase este doar un pas, daca e vorba de performantele asa-zisului primar.

Et in Arcad(i)a ego

Intalnirea dintre autoritatile bacauane si germani a fost intermediata de Federatia Cooperativelor din Romania, al carei presedinte este Jurgen Przibylla. Conform declaratiei acestuia, in urma discutiilor s-a stabilit ca partea romana sa-i anunte pe cei de la Kirchhoff in timp util cand se va organiza licitatia, pentru a avea timpul necesar sa pregateasca documentatia necesara. Lucru care nu s-a intamplat, germanii primind un telefon cu doar o zi inainte de licitatia castigata, finalmente, de expertii in aruncat macarale de la Arcada. Pentru a face o distinctie intre Arcada, pe de o parte, si Kirchhoff si Drees and Sommer, nu este rau sa se arunce o privire pe site-urile acestor firme (www.dreso.com si www.kirchhoff.ag). Poate cetatenii care au de tras ponoasele pentru incompetenta si rea vointa vor izbuti sa afle de la Stavarache si ai sai (la discutii au participat si Onica, Gioseanu, Cortez) care este motivul pentru care Kirchhoff nu a avut nicio sansa in fata marilor profesionisti din Galati care trag chiulul cu gratie. Cineva ar trebui sa se retraga…Scris de Emilian BerceanuPUBLICITATE