A expirat termenul pâna la care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) trebuia sa finalizeze platile pentru cel putin 95% dintre fermieri. „Din totalul de 21.516 cereri primite de Centrul judetean APIA Bacau, au fost autorizate 21.143, pentru cel putin o schema de plata.

Un numar de 373 de cereri sunt blocate la plata în cadrul Sistemului Integrat de Administrare si Control”, a declarat Raluca Iacobeanu (foto), purtatorul de cuvânt al APIA Bacau. Blocajul platii in cazul celor 373 de cereri este determinat de regulamentele UE potrivit carora, la incheierea perioadei de depunere a cererilor, dupa introducerea acestora în baza de date IACS, are loc un control administrativ automat în software.

Astfel, este verificata corectitudinea datelor din cereri. De altfel, regulamentele europene prevad ca un esantion de minimum 5 la suta din totalul cererilor sa fie controlate efectiv pe teren, fermele fiind alese prin analiza de risc facuta automat de softul utilizat (marimea subventiei cerute, marimea suprafetei agricole, tipul de cultura etc.), cât si în baza unui proces de selectie aleator sau pentru ca au fost selectionate pentru controlul in teritoriu.

PUBLICITATE

Blocajul platii mai este dat si de existenta sanctiunilor multianuale din campaniile anterioare ori eroare bifa a micului fermier. Mai retinem ca sunt si 156 de agricultori care au accesat schema de plata pentru micii fermieri prevazuta la capitolul IX din OUG nr. 3/2015, denumita „Schema simplificata pentru micii fermieri”.

In mod normal, acesti fermieri au dreptul la o plata anuala de maximum 1.250 euro, în functie de suprafata si/sau numarul de animale eligibile pe care le detin în exploatatie, fiind exceptati de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru clima si mediu. In plus, in cazul lor, nu li se aplica sanctiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-conditionalitate.

„Acesti fermieri au renuntat la «Schema simplificata pentru micii fermieri», urmând a fi autorizati la plata pentru întreaga suma cuvenita, dupa eliminarea erorii «bifa mic fermier» din Sistemul Integrat de Administrare si Control, dupa perfectionarea unei functionalitati a acestuia”, a subliniat Raluca Iacobeanu.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ