Consilierii municipali băcăuani au aprobat, în ședința extraordinară de vineri, mai multe studii de fezabilitate pentru proiecte de mobilitate urbană care vor fi realizate din fonduri europene. Valoarea totală a proiectelor este de 48,34 de milioane de euro.

Proiectele de mobilitate urbană vizează patru direcții principale: managementul integrat al traficului prin semaforizarea intersecțiilor și a trecerilor de pietoni astfel încât să fie prioritizat transportul public, modernizarea stațiilor de transport public, asigurarea unor deplasări sigure – piste pentru biciclete și trotuare – precum și reamenajarea totală a unor străzi – Calea Bârladului și stradă Prieteniei.

 

Sunt prevăzute a se construi 23 de kilometri de piste pentru biciclete, dotate cu rastele și parcări sigure pentru biciclete, modernizarea Pieței Gării și a pasajului subteran de la Gară, a pasajului Letea precum și realizarea unei pasarele pentru pietoni și bicicliști care să supratraverseze strada 9 Mai, astfel încât să facă legătură între Parcul Cancicov și zona SIF Moldova.

Calea Bârladului va avea benzi dedicate transportului public iar strada Prieteniei va fi reamenajată în sistem “home zone”.
Despre toate acestea, pe larg într-o ediție viitoare a cotidianului Deșteptarea.

Yuguo Yin, cetățean de onoare post-mortem

Tânărul student chinez Yuguo Yin, decedat într-un tragic accident feroviar la finele lunii ianuarie, a devenit, de vineri, cetățean de onoare al municipiului Bacău.

Profesorul Ioan Dănilă a anunțat că, în acest fel, Yuguo Yin este al patrulea cetățean al Republicii Populare Chineze care primește titlul de cetățean de onoare al unei localități din România; ceilalți au fost doi ambasadori și un consul.

De asemenea, s-a anunțat că Universitatea Vasile Alecsandri va acorda o bursă “Yuguo Yin” și un premiu care va purta numele acesta, pentru a răsplăti studenții din anii pregatitori care învață limba română.

Alte articole