Număr record de contestații, după afișarea rezultatelor la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2019. Nu mai puțin de 1.278 de reevaluări vor fi făcute la lucrările unor candidați, nemulțumiți de notele primite.

Cele mai multe contestații sunt, așa cum era de așteptat, la probele scrise obligatorii: Limba și literatura română – 483, Matematică – 294 și Istorie – 142. Nici probele la alegere nu au „scăpat” de contestații. O parte dintre candidații care au terminat o specializare la profil real au depus contestații la Fizică (15), Chimie (32), Biologie (86) și Informatică (38). Și cei care au finalizat cursurile liceale la profilul uman au contestat notele: la Psihologie – 3, Geografie – 98, Sociologie -27, Logică și argumentare – 60.

În urma evaluării lucrărilor contestate nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii. Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

Reamintim că, așa cum scriam și în ediția de ieri a ziarului, primele rezultate ale Bacalaureatului din acest an s-au afișat luni, pe 8 iulie. Procentul de promovare pe județ, înainte de contestații, este de 75,96%, ce situează Bacăul pe locul III pe țară, după Cluj și Iași. Pe județ, s-au înregistat și 4 medii de 10 (zece), din cele 177 de la nivel național.

În total, în județul Bacău au fost înscriși 3.830 de candidați, din care 3.690 prezenți. Dintre aceștia, 2.803 au fost declarați promovați (au obținut minimum nota 5 la probele scrise și minimum media generală 6).
Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat vor fi afişate, atât la instituţiile de învăţământ, cât şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, sâmbătă, pe 13 iulie.

Calendarul sesiunii următoare

Elevii care nu promovează examenul de Bacalaureat 2019 în prima sesiune (iunie-iulie) pot să se înscrie în perioada 15-19 iulie pentru a doua sesiune de examen. Aceasta va începe pe 21 august, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română, urmată, pe 22 august, de proba la Limba şi Literatura maternă, proba obligatorie de profil va avea loc pe 23 august, iar ultima probă scrisă este cea la alegere şi este susţinută pe 26 august. Urmează apoi și probele orale (27 august-3 septembrie), iar pe 1 septembrie vor fi cunoscute și primele rezultate. Pe 3 septembrie vor fi afişate rezultatele la probele scrise (până la ora 12.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12.00 – 16.00). Rezultatele finale vor fi afişate pe 7 septembrie.