19 aprilie 2024
EconomieApicultorii din tot judetul au sunat adunarea

Apicultorii din tot judetul au sunat adunarea

Zeci de crescatori de albine din tot judetul s-au reunit, zilele trecute, cu ocazia Târgului de promovare a produselor apicole, organizat, la Plopana, de Grupul de Actiune Locala (GAL) „Colinele Tutovei”, in colaborare cu GAL „Valea Muntelui”.

Actiunea a facut parte din proiectul „Cooperare intre tinerii apicultori – actiune precursoare dezvoltarii comunitatilor GAL «Colinele Tutovei» si GAL «Valea Muntelui»”, finantat prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) si dezvoltat in scopul formarii unui sistem integrat de cooperare intre producatori, comercianti, promotori si utilizatori ai diferitelor produse locale din domeniul apicol.

„Sunt incântat sa fiu printre organzatorii acestui eveniment. Apicultura este o meserie traditionala, milenara, si de suflet pentru mine, intrucât si eu ma numar printre cei care fac stuparit. De aceea, ma bucur sa fiu astazi printre tinerii apicultori si nu numai, dar si pentru ca putem face schimburi de experienta intre crescatorii de albine din diferite zone ale judetului”, a apreciat Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana.



La rândul sau, directorul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Bacau, Andrei Seto, a apreciat interesul tinerilor din judet, in special, pentru afacerile din apicultura, dovada stând numeroasele proiecte cu finantare europeana accesate de acestia in ultimii ani. „Chiar daca nu sunt apicultor, cochetez de mult timp cu aceasta idee, iar de la anul, imi doresc sa debutez si eu cu câtiva stupi. Pâna atunci, sunt sigur ca voi invata multe de la dvs., pentru ca am ce invata”, a punctat Andrei Seto, directorul OJFIR Bacau.

A urmat presedintele GAL „Colinele Tutovei”, Valentin Manea, nimeni altul decât primarul comunei Saucesti, care a invocat traditiile de 2000 de ani a apiculturii in zona Moldovei. „Sa luam exemplul stramosilor nostri care ne-au lasat ca mostenire aceasta indeletnicire, iar noi va incredintam ca vom fi alaturi de tinerii, de copiii, de toti care vor veni din urma si vor imbratisa aceasta meserie”, a promis Valentin Manea.

Programul actiunii a inclus si un concurs de degustare a produselor apicole (miere cu propolis, miere cu merisoare, polen, catina, migdale sau fructe de soc etc, cele mai inovatoare fiind premiate de catre organizatori. A urmat un moment folcloric prelungit, asigurat de ansamblul „Mugurasii Saucesteni”, care au incântat publicul vizitator.

In cadrul târgului, organizatorii au anuntat si aparitia unei brosuri dedicate impatimitilor din domeniul cresterii albinelor, care, pe lânga o scurta prezentare a istoriei apiculturii, inlcude si exemple de bune practici cu apicultori din cele doua teritorii care au accesat fonduri europene sau urmeaza a primi finantari prin noul PNDR.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri