Crescătorii de albine băcăuani pot obține bani de la stat pentru testarea mierii. Facilitatea este prevăzută în Programul Național Apicol PNA 2020-2022.

„Noutatea programului în acest an constă atât în faptul că se vor aloca sume pentru procurarea de utilaje de transport, în speță remorci, precum și utilaje de încărcare-descărcare – motostivuitoare, încărcătoare pentru stupine -, cât și pentru efectuarea de analize la miere.

Banii pentru testarea mierii pot fi solicitați de apicultorii care dețin peste 76 de familii de albine și au făcut tratamente cu medicamente albinelor”, au explicat reprezentanții APIA Bacău, instituție prin care se va face plata subvențiilor.

Vestea bună este că Guvernul a anunțat prelungirea cu o lună a termenului până la care apicultorii vor putea să depună copii ale cărţii de identitate a remorcii apicole și copia buletinului de analize fizico-chimice/reziduuri. Astfel, crescătorii de albine mai pot face acest demers la APIA până la sfârșitul lunii august.

Decizia a fost luată ca urmare a numeroaselor solicitări primite de la apicultori, care s-au plâns că nu se pot încadra în termenul de 1 august 2020, stabilit inițial pentru efectuarea analizelor mierii. Și asta din cauza capacității reduse a laboratoarelor autorizate de a efectua respectivele analize, dar și a măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei noului coronavirus, ce au afectat activitatea apicultorilor.PUBLICITATE