Gabriela Mazilu a organizat, vineri, prima conferinta de presa in calitate de director al APIA Bacau si tot prima in noul sediu. La intâlnirea cu ziaristii a fost prezent si senatorul Dragos Luchian, membru in Comisia pentru agricultura. Sefa APIA Bacau a prezentat rezultatele campaniilor din prima jumatate a anului si a vorbit despre platile care urmeaza se acorde din iulie. Pentru platile pe hectar (SAPS), s-au depus mai putine solicitari decât anul trecut, dar suprafata vizata de acestea a fost mai mare: 24.766 de cereri pentru 141.224 ha. De altfel, “comasarea terenurilor” este de dorit, arata Gabriela Mazilu. Numarul crescatorilor de oi si capre care au beneficiat de plati direct a fost de 175.490, mai mare cu aproape 5 la suta fata de anul trecut. Valoarea totala a platilor aprobate, la nivel de judet, a fost de 4.273.019 lei pentru ovine si 1.483.392 lei pentru caprine. Inspectorii APIA au controlat in teren 54 de exploatatii si au gasit 9.144 de oi si capre, in loc de 11.873, câte fusesera declarate. “Principala problema ramâne faptul ca potentialii beneficiari vin pe ultima suta de metri si risca sa numai reuseasca sa depuna dosarul”, a explicat Gabriela Mazilu. Ca sa diminueze acest fenomen, APIA anunta din timp campaniile: pâna pe 15 iulie, se primesc cererile producatorilor de lapte si carne de vita din zonele defavorizate, in iulie-august, ale celor din afara zonelor defavorizate, iar pentru ajutorul destinat imbunatatirii calitatii produselor ecologice, in septembrie-octombrie. Senatorul Dragos Luchian a vorbit despre Politica Agricola Comuna (PAC) si despre normele care vor reglementa platile in cadrul PAC: stimularea fermierului activ, plafonarea sumelor, flexibilitatea intre piloni, eco-conditionarea, sprijinirea tinerilor etc. “Se urmareste comasarea terenurilor si sprijinirea marilor exploatatii”, arata Dragos Luchian, dar si acordarea de subventii micilor fermieri: “Sumele mici se vor da mai usor, cu mai putine documente.” In 2014-2020, România va primi 11 miliarde de euro pentru plati, dublu fata de perioada 2007-2013, si 7 miliarde pentru dezvoltarea rurala.

“Tendinta este sa promovam o comasare a suprafetelor deoarece, de la 1 ianuarie 2014, strainii vor avea dreptul sa cumpere terenuri in România, ca persoane fizice, nu doar ca societati.”

Gabriela Mazilu, director APIA Bacau.

 

“S-a convenit asupra bugetului comun al UE, PE si CE pentru 2014-2020, care va fi, intr-adevar, cu 10 la suta mai mic decât cel al perioadei anterioare, dar aceasta diminuare nu va afecta România.”

Dragos Luchian, senator de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here