Centrul Judetean Bacau al Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) a demarat controalele in teren, vizate fiind exploatatiile de capre si oi ale fermierilor care solicita sprijin. Valoarea primei se determina la final, prin impartirea sumei totale la numarul animalelor declarate eligibile. Anul trecut, a fost de 40 de lei/cap. Campania a inceput cu o instruire la minister, dupa care au urmat instruirile din judete. Ieri, Gabriela Mazilu, directorul APIA Bacau, a organizat o intâlnire cu angajatii serviciului de control, dupa care a plecat, impreuna cu acestia, la Ghimes Faget, unde a fost pus in aplicare planul. La APIA Bacau, au fost depuse cereri pentru 60 de exploatatii cu 175.490 de animale. Controalele se vor desfasura pâna pe 3 august, in acest timp proprietarii având obligatia de a mentine in exploatatie intreg efectivul. La fata locului se verifica corespondenta dintre numarul de animale inscris in cerere si cel existent in exploatatie la data controlului; existenta celor doua crotalii pe baza carora sunt identificate animalele si existenta documentelor sanitar-veterinare care atesta iesirile din exploatatie ca urmare a cazurilor de forta majora sau a circumstantelor naturale (imbolnavire, accidentare etc.) In cazul in care se constata ca exista diferente se aplica sanctiuni. Daca raportul dintre numarul de animale cu nereguli si numarul de animale determinat este mai mic sau egal cu 3 la suta nu se aplica penalizari. Daca raportul este mai mic sau egal cu 10 la suta, penalizarea este de 5 la suta, intre 10 si 20 la suta, penalizarea ajunge la 10 la suta, crescând in acest ritm pâna la 20 la suta pentru un raport intre 30 si 50 la suta. Daca raportul dintre numarul animalelor cu nereguli si cel al animalelor care respecta conditii si sunt gasite in ferma este de 50 la suta si peste, fermierul este exclus de la plata.

“Cine e corect si respecta legea are tot sprijinul nostru, insa cine nu respecta legea trebuie sa stie ca va suporta sanctiunile prevazute de aceasta.”

Gabriela Mazilu, director APIA Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. bine ca se fac controale. dar oare chiar se fac?!??!?!?
    Un exemplu cat se poate de edificator este la comuna Letea Veche unde, fiind un primar pe numele lui dochiei petru (care se tine scai de fustele liberalilor….si protejat de prefectul Șerban) ……apare in evidente ca fiind mare crescator de bovine (vaci). In anul 2010 a figurat cu nu mai putin de 9 capete bovine iar in anul 2013 figureaza cu nu mai putin de 6 bovine. Pai acest individ nu a avut in viata lui vaci. Si ca el mai sunt multe alte persoane inscrise in liste. Si cam toti apropiatii lui….Unul cu 32 capete bovine….altul cu 7 capete bovine , altul cu 17 capete bovine…..si lista continua….Din informatiile aparute se pare ca exista o afacere patronata de medicul veterinar Dieac , care incaseaza sume frumusele de la stat pentru presupuse actiuni (care evident nu au loc) dar aceste efective sunt inscrise si pentru subventii la APIA. ….Si pe baza lor primarul impreuna cu ceilalti au concesionat ilegal si pasunile comunei…pentru care evidenta ca primesc alte subventii europene la hectar. In acest timp, cei care sunt cu adevarat crescatori de animale nu pot beneficia de subventii….Oare…..umbra PNL-lui a coborat peste APIA?????? Se pare ca da…..asa cum s-a coborat si peste organele de cercetare care au cunostinta de ce se intampla acolo…dar le este frica sa ancheteze.

  2. OOOOO. aCEST INDIVID CA SI ALTII DE TEAPA LUI ESTE PUIISOR FATA DE AVARUL SI PERVERSUL DE PRIMAR DIN dEALU mORII, PE NUMELE LUI ADEVARAT sAVIN vASILICA. sA VINA APIA LA DEALU MORII SA VADA CITE ZECI DE HECTARE DE PASUNE ARE ACESTA TRECUTE SI INCASEAZA BANI EUROPENI. DEASEMENI SA VADA CITE SUTE DE HECTARE ARE NEVASTA ACESTUIA ADINUTA SI FIUSU , PASUNE ALE COMUNEI UNDE CEI IN DREPT AU FOST INLOCUITI DE AVARII SI NESATUII FAMILIEI sAVIN. dEASEMENI SA VERIFICE CITE HECTARE ARE SI HANDICAPATA DE CRISTEA VIORICA AGENT AGRICOL CARE FACE TOATE FALSURILE PENTRU DOM SAVIN SI SA VERIFICE SI FAMILIA BOSTANILOR CARE SUNT CONTABILI. DAR DE FAPT DACA APIA ARE SINGE IN INSTALATIE PIERDE TIMPUL UN AN DE ZILE SI TOT NU TERMINA CU MAFIA DIN dealu morii.

LĂSAȚI UN MESAJ