Domnului ministru Bogdan Gheorghiu

Stimate domnule ministru, reconsiderați Cultura! Reconsiderați pârghiile care ar ajuta-o să existe! Să vă comunic faptul că valorile aceastei țări au trecut granițele prin cultură sau prin sport este inutil. Pentru mine. Pentru dumneavoastră s-ar putea să fie o noutate, având în vedere că nu ați reacționat în niciun fel. Nu aveți empatie. Nu vă cere nimeni milă, vă cerem luciditate și coloană vertebrală!
Afirmația cum că vizita dumneavoastră în teatrele /filarmonicile din provincie ar fi doar protocolară, doar pentru simplul fapt că majoritatea instituțiilor de spectacole sunt sub finanțare locală sau județeană, mă face să vă regândesc importanța postului pe care (vremelnic) îl ocupați. Oare, cuvântul “vremelnic” să vă facă să nu gândiți o strategie națională pentru cultură….?

1. Reformați Cultura (cine?, unde?, de ce?, cum?)

2. Legiferați un statut al artistului (nu putem fi considerați funcționari publici – pentru simplul fapt că munca noastră este una de creație; astăzi avem inspirație, mâine nu avem. Dar când avem, nu mai ieșim din teatru, filarmonici. Cum se cuantifică inspirația?…). Din această perspectivă, vă rugăm să reconsiderați, prin lege/legi, procesul de creație al artistului și implicit susținerea lui… măcar morală… chiar dacă prin fiecare contract semnat, artistul contribuie și la șomaj, și la sănătate.

3. Încercați să susțineți creatorii stabilind criterii și salarizare (în cazul celor angajați în instituțiile publice de cultură) reale/corecte. Da, în fond, pe principiul ”după muncă și răsplată” (ați studiat modelul apropiat, cel maghiar? – de Ungaria vorbesc).

4. Nu sunt bani pentru susținerea creatorilor sau a creațiilor pe care un teatru de provincie și le-ar dori. Impuneți un tarif fix al creatorilor de spectacole/ concerte, în concordanță cu realitatea românească. Un teatru /filarmonică susținut(ă) din bani publici ar putea oferi unui regizor/dirijor o sumă fixă, stabilită în funcție de anumiți factori (box office, realizări, premii, prezențe în festivaluri, etc)

5. Și, în general, reconsiderați-vă poziția în Guvernul României! Nu dumneavoastră, personal, Funcția pe care o reprezentați. Mai mult curaj, mai multă implicare, mai multă atitudine!

Cu stimă,
Eliza Noemi Judeu
Manager Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău


PUBLICITATE