-aceasta va curge la robinetele onestenilor, dar disputele continua

In urma primirii de la SC Apa Canal Onesti a unei notificari in care se mentiona faptul ca aceasta firma are mari datorii catre Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB) si este nevoita sa ia masuri de esalonare a acestora, Consiliul Local Onesti s-a intrunit, ieri, intr-o sedinta extraordinara. Aceasta a avut loc deoarece onestenii au fost anuntati ca furnizorul de apa potabila CRAB va proceda la sistarea apei in municipiul Onesti (lucru ce nu s-a intâmplat), sub pretextul neincasarii de catre SC Apa Canal a pretului facturat. 

Alexandru Cristea, viceprimar cu atributii de primar al municipiului Onesti, a mentionat ca „acest demers nu este unul legal si pretul la apa potabila a fost achitat conform hotarârii Consiliului Local si a unei hotarâri judecatoresti irevocabile, care a fost data in urma cu câteva luni. Acesta este un act de constrângere a SC Apa Canal in scopul achitarii de catre autoritatea locala a pretului practicat ilegal. Faptul ca mai multe asociatii de proprietari au platit apa potabila la acest pret ilegal este o fapta imputabila SC Apa Canal si nu poate sa aiba repercusiuni asupra Primariei Onesti, a Spitalului Municipal, a SC Rafo, care au achitat pretul stabilit de Consiliul Local”.

PUBLICITATE

Dupa ce Alexandru Cristea a declarat ca va inainta aceasta plângere in instanta, prezent la sedinta Consiliului Local Onesti omul de afaceri Ovidiu Budeanu, care este actionar majoritar la SC Apa Canal, a mentionat ca pentru problemele aparute nu este el vinovat. Având o strategie proprie pentru solutionarea problemei (in calcul fiind luate si investitiile europene de 30 de milioane de euro pe care presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, le-a promis in reabilitarea retelei de apa potabila a municipiului Onesti in cazul ca aceasta localitate intra in ADIS), Ovidiu Budeanu a propus ca solutie „transferarea in procent de suta la suta a actiunilor SC Apa Canal Primariei municipiului”. Ovidiu Budeanu a venit si cu propunerea „incheierii unui protocol de esalonare a datoriilor, considerând ca in 2–3 luni SC Apa Canal va fi preluata de Primaria Onesti, cu plata actiunilor”. Nicolae Gabureanu, director economic al Primariei Onesti a declarat ca „in valoarea actiunilor este trecuta si reteaua de apa potabila, ce printr-o hotarâre a instantei s-a stabilit ca apartine municipalitatii”.

In timp ce primarul Alexandru Cristea a mentionat ca va pune la dispozitia Comisiei Juridice documentele ce contin negocierile intre Primaria municipiului si SC Apa Canal (ce au inceput de câteva saptamâni), pentru stabilirea unui plan concret de masuri, secretarul municipiului Onesti, Daniel Spânu, a propus „o situatie de compromis, in care SC Apa Canal sa predea municipalitatii reteaua de apa potabila, pentru a putea fi accesate fonduri europene”. Aceasta propunere  nu a fost acceptata de catre Ovidiu Budeanu. Ing. Corneliu Fântâna, administrator al SC Apa Canal SA Onesti a facut cunoscut faptul ca aceasta firma are intârzieri de plata catre CRAB de 5 luni (in suma de câteva miliarde de lei vechi).

„Trebuie sa avem continuitatea serviciului de alimentare cu apa potabila, nu vom opri apa la robinete, urmând  a incheia un protocol de esalonare a datoriilor cu CRAB iar notificarea trimisa nu a fost ca sa santajeze!”, a afirmat ing. Corneliu Fântâna. O atitudine ferma in dezbaterea acestei probleme a avut consiliera Elena Pascu Apavaloaie (de la PNL), care a declarat: „Vorbim de faptul ca SC Apa Canal este o firma ce presteaza un serviciu nelegal in municipiul Onesti, ea neavând autorizare ANRSC. Nu putem cumpara de la aceasta firma ceea ce este al nostru, nu putem plati bani din buzunarul onestenilor pentru ceva ce a apartinut si apartine municipiului Onesti”.

Aceasta declaratie, ca si „tonul” mai multor dispute l-au suparat pe Ovidiu Budeanu, care a parasit nervos sala Consiliului Local Onesti. In ultimul moment al acestei dezbateri consilierii locali onesteni au votat in unanimitate plângerea prezentata la deschiderea sedintei de catre Alexandru Cristea, imputernicindu-l pe acesta sa o inainteze instantei.  

„De 18 ani suntem cu Consiliul Local Onesti intr-o disputa pe care vrem sa o solutionam. Daca punem «degetul pe rana» problemele actuale au inceput  atunci când CRAB a marit intr-o singura luna tariful la apa potabila cu 300 la suta! De la 0.6 lei a ajuns la 2.1 lei metrul cub fara TVA. Dar noi nu vindem apa ca atare, ca apa bruta, avem si noi cheltuieli, exista pierderi in retea si de 50-55%.”

Ovidiu Budeanu, actionar majoritar SC Apa Canal Onesti


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ