dr Roxana Calapod

„Dotările medicale de la Clinica «Luxor» Dr. Olinic ne permit să depistăm eventualele anomalii ale fătului, încă din primele săptămâni de viață”, spune Roxana Calapod, medic primar de obstetrică și ginecologie, cu competențe în medicina materno-fetală și ginecologie oncologică.

În condițiile în care ritmul vieții este mult mai alert ca acum 20 de ani, când stresul și oboseala pun stăpânire pe noi, alimentația sănătoasă este deficitară, iar stilul de viață al femeii moderne este radical schimbat, sarcinile la femei apar mult mai târziu, iar uneori sunt însoțite și de complicații. De aceea, rolul medicului este foarte important în supravegherea viitoarei mămici încă din primele săptămâni de sarcină, pentru a asigura fătului o dezvoltare normală, iar mamei o sarcină fără riscuri. ”Două sunt aspectele esențiale pentru o intervenție medicală eficientă, spune medicul Roxana Calapod. Aparatura de investigație, care ne permite să observăm eventualele afecțiuni ale fătului și ale mamei, dar și colaborarea cu ceilalți medici specialiști, care pot pune diagnostice corecte, foarte rapid. Aici, la Clinica «Luxor» Dr. Olinic, suntem o echipă bine închegată de profesioniști, dedicați și pasionați, iar colegii mei de la toate celelalte specializări se implică ori de câte ori este nevoie în evaluarea gravidelor pentru a obține un diagnostic multidisciplinar complet și a oferi tratamentele cele mai adecvate. Lucrând în echipă putem depista foarte rapid eventuale afecțiuni care, netratate, ar putea duce la complicații sau chiar la pierderea sarcinii”.

În ceea ce privește dotarea de tehnică medicală a Clinicii ”Luxor” Dr. Olinic, medicul Roxana Calapod spune că este performantă, de ultimă generație, iar viitoarele mămici pot avea încredere că vor beneficia de investigații la nivel de centru universitar. ”Până acum câțiva ani cazurile complicate erau orientate către Iași sau București, din cauza lipsei specialiștilor și a aparaturii. Acum, avem tot ce ne trebuie aici în Bacău, iar acest aspect este foarte important pentru o intervenție rapidă, eficientă și mai puțin costisitoare pentru paciente. Datorită specializării pe care o am în medicina materno-fetală și cu ajutorul ecografului de ultimă generație de la clinică, am avut posibilitatea, aici în Bacău, să depistez precoce anomalii cardiace, renale, cerebrale sau chiar digestive ale fătului, care, astfel, au putut fi tratate la timp. Chiar dacă depistarea unei boli a bebelușului cu prilejul unei ecografii de sarcină este o veste proastă pentru părinți, pe noi, medicii, ne ajută să pregătim nașterea în condiții de maximă siguranță pentru nou născut și să începem tratamentul acestuia rapid și cu șanse maxime de vindecare.”

”Cea mai mare bucurie o avem atunci când «scriem» o poveste de nouă luni de sarcină cu final fericit, și vedem bebelușii crescând sănătos după naștere”
O altă problemă frecventă este menținerea sarcinii, în special la mămicile trecute de o anumită vârstă. ”Am avut paciente care au pierdut mai multe sarcini, din diverse cauze, dar care, cu o supraveghere foarte atentă și un control riguros, au reușit până la urmă să devină mămici, în pofida vârstei sau a istoricului medical nefavorabil. De asemenea, paciente care au apelat la metoda fertilizării in vitro și pe care le-am urmărit îndeaproape, au devenit mămici, iar pentru noi, medicii, cea mai mare bucurie este atunci când «scriem» o poveste de nouă luni de sarcină cu final fericit și vedem bebelușii crescând sănătos după naștere”, mai spune medicul Roxana Calapod.

Un cancer de sân sau de col uterin depistat la timp poate fi tratat cu succes

Având competențe și în ginecologie oncologică, medicul Roxana Calapod pune mare preț pe diagnosticarea corectă și la timp, mai ales atunci când este vorba de boala care poate afecta pe oricine, cancerul. ”Este foarte important să reducem timpii de realizare a investigaților și cheltuielile inutile pentru paciente. O biopsie, de exemplu, în cazul unei suspiciuni de cancer de sân sau cancer de col uterin o putem realiza foarte rapid și cu acuratețe ridicată aici, la clinică, fără drumuri inutile către centrele universitare. De altfel, foarte multe paciente au renunțat în ultimii ani să mai meargă la Institutul Oncologic, și și-au făcut analizele aici, cu aceleași rezultate”, spune Roxana Calapod, care recomandă, printre altele, efectuarea anuală a unui test Papanicolau, pentru prevenirea cancerului de col uterin, sau a unei mamografii, pentru prevenirea cancerului de sân. ”Suntem campioni în Europa în ceea ce privește incidența cancerelor de sân și de col uterin. Doar că, depistate la timp, în stadiul de leziune, înainte de a se transforma în cancere, pot fi tratate cu succes de 100%. Îmi amintesc cazul unei paciente foarte tinere, pe care, acum mai bine de patru ani, am diagnosticat-o cu o leziune la nivelul colului care îi punea în pericol viața. La scurtă vreme a rămas însărcinată și a dat naștere unei fetițe sănătoase. Din păcate, leziunea de pe col s-a agravat și se punea problema unei operații mari de scoatere a uterului. I-am făcut, totuși, o intervenție chirurgicală conservatoare care a îndepărtat leziunea și i-a redat sansa de a fi încă o dată mamă. Acum câteva luni a dat naștere cu bine celui de al doilea copil”.

Am mai aflat de la interlocutoarea noastră că principalele atuuri ale Clinicii ”Luxor” Dr.Olinic, care-i permit să facă performanță în beneficiul pacientelor, sunt aparatura de investigație, în special ecograful performant Voluson E 8, colaborarea cu laboratoare de analize performante, cu reactivi de clasă A și, mai ales, echipa excelentă de specialiști care activează aici, începând de la personalul auxiliar al clinicii, care este operativ, discret și amabil, realizând programările rapid și convenabil pentru pacienți, până la asistenți și medici, selectați dintre cei mai buni din Bacău.