A acuzat, a ridicat din umeri, a negat. Aceasta a fost atitudinea primarului Romeo Stavarache, in instanta, vizavi de acuzatiile care i se aduc in dosarul de luare de mita. Edilul a dat, marti, a doua declaratie si, la fel ca in dosarul “Apartamentul”, asul din mâneca a fost teoria conspiratiei. Stavarache a aruncat cu acuzatii in toate directiile si a lasat sa se inteleaga ca a fost victima unor comploturi.

Primarul Romeo Stavarache a sustinut vehement in instanta ca nimic din denuntul facut de Constantin Sosu, administrator SC Soma, nu este adevarat si ca nu i-a solicitat acestuia, in 2010, sa incheie un contract de publicitate cu SC Ligone International (administrata de Liviu Goian, inculpat in acelasi dosar), pentru finantarea postului de televiziune 1TV. “Am aflat de contract la urmarirea penala. Nu stiu nimic despre cele doua sume (40.000 lei si 30.000 lei, n.r.) platite catre SC Ligone. Aceste servicii de salubrizare contractate de primarie cu SC Soma se platesc exclusiv din taxele colectate de la oameni, dintr-un cont special.

Daca primaria nu ar fi platit la timp, se plateau penalitati”, a explicat Stavarache. Judecatorul a insistat pe acest subiect, aratând ca “din rechizitoriu reiese o implicare a dumneavoastra in finantarea SC Ligone, respectiv a postului 1TV”. Insa primarul a continuat sa nege toate acuzatiile: “Nu m-am implicat niciodata si nu i-am spus niciodata lui Sosu sa o faca pentru ca nu aveam ce sa ofer. Nu am stiut ca Goian a mers la Sosu sa discute cu privire la cele doua facturi. Nu stiam nici ca postul de televiziune avea probleme financiare”, a fost declaratia edilului. Singura explicatie pe care o gaseste Stavarache pentru denuntul lui Sosu este ca cel din urma a vrut sa se razbune. “Soma a incercat de mai multe ori sa majoreze pretul pentru serviciile de salubrizare, dar eu m-am opus mereu. Ca razbunare, Sosu Constantin a facut denunt impotriva mea. Asta a fost intentia lui, de a scapa de mine pentru a i se majora pretul.

Si in momentul in care am fost arestat, cu ajutorul secretarului primariei, a obtinut o majorare care, in urma unui control al Curtii de Conturi, s-a constatat ca a fost nelegala. Asta demonstreaza ca denuntul lui a fost tendentios”, considera primarul. Ce alte motive mai avea Sosu sa-i faca denunt? O sesizare facuta de Primaria Bacau legata de locurile de veci administrate de familia lui Sosu. “5 milioane de euro datoreaza primariei! Am facut plângere penala impotriva lui Sosu si el a vrut sa se razbune. Familia lui administra, din 2002, 15.000 de locuri de veci pe care nu a platit niciun fel de taxe”, a rabufnit Stavarache.

Complotul din primarie l-a rapus

Audierea a continuat pe marginea contractului incheiat, in 2008, intre SC Conextrust, administrata de Viorel Rusu, si ANL, pentru construirea unui bloc de locuinte pe strada Fagaras. Cu precadere pe denuntul facut de Viorel Rusu care sesiza ca primarul i-ar fi pretins 10 la suta din valoarea contractului. Conform rechizitoriului, edilul ar fi primit, prin intermediul mai multor firme, suma totala de 1,259 milioane lei. La acest capitol, primarul s-a dezlantuit si a aruncat cu acuzatii in toate directiile.

El a vorbit despre un adevarat complot pus la cale de Viorel Rusu, secretarul Ovidiu Popovici, fostul viceprimar Dragos Luchian si alti functionari. Despre falsuri, adrese modificate si introduse pe ascuns in primarie si despre alte adrese venite de la ANL ascunse de ochii primarului si despre semnaturi false. “Adresa ANL nu a mai ajuns la mine, ci a fost trimisa de secretar la Patrimoniu. Cei de la Patrimoniu nu m-au informat. Au facut o adresa la ANL, semnata de viceprimarul Dragos Luchian si de catre secretarul Popovici prin care primaria isi dadea acordul sa preia intreaga documentatie si investitie.

Rusu Viorel a pus la cale preluarea intregii investitii, impreuna cu acesti oameni, la preturi foarte mari – 1.000 euro/mp, in conditiile in care ANL construia cu 500 euro/mp. Dragos Luchian nu avea drept de semnatura, intrucât nu avea delegare in acest sens. Eu nu am discutat cu denuntatorul Rusu Viorel cu privire la posibilitatea ca primaria sa preia aceasta investitie si nu este adevarat ca i-as fi cerut denuntatorului 10 la suta din valoarea contractului”, sustine Stavarache. Acuzatiile lui fac referire si la intocmirea in fals a unei dispozitii privind atributiile fostului viceprimar Luchian. “A fost data pe 21 august 2009, când eu eram in concediu. La rubrica primar este semnat cu numele meu, dar alta semnatura. Contractul de cesiune intre ANL si Primaria Bacau a fost semnat de Luchian, fara sa aiba atributii. Eu nu am nicio semnatura pe niciun contract si nu am vorbit cu nimeni. Daca as fi vazut lista cu preturi, ascunsa de secretar, as fi respins propunerea ANL”, sunt acuzatiile lui Stavarache.

Reactiile celor acuzati – de la compasiune pâna la ironii

Dragos Luchian: “E amuzant ce aud. Mai bine sa nu comentez. Ce spune dânsul e deja de domeniul fantasticului. Tot ce am facut si semnat eu a fost conform legii, nu am semnat nimic in fals, indiferent de scenariile pe care le face dl. primar. Ce spune dumnealui e o prostie si alte comentarii nu pot face.”

Ovidiu Popovici: “Din pacate, dl. Stavarache a avut acces prea târziu la literatura de aventuri, unde abunda conspiratiile si comploturile. Dar, din pacate pentru el, nu a fost in postura unui rege si din fericire pentru el, noi nu am fost in postura unor conjurati. Având in vedere atitudinea acestui domn de-a lungul mandatelor sale, respectiv faptul ca uneori nu isi recunostea propria semnatura, probabil ca in curând vom asista la un scenariu, marca Stavarache, in care Stavarache nu a fost Stavarache, in care Stavarache nu a fost primar, iar la sedintele de Consiliu Local, unde a promovat hotarâri care privesc dosarele penale al caror obiect il face, probabil ca a fost doar o sosie a dumnealui. Faptul ca acest domn si-a schimbat in fiecare mandat semnatura si a folosit pe anumite documente stampila cu semnatura, pentru a putea invoca la un moment dat ca nu a fost el, este elocvent pentru acest domn si pentru caracteristicile caracterului si comportamentului sau. Din pacate, asistam la un teatru ieftin de duzina.”

Constantin Sosu: “Nu a fost nicio razbunare din partea mea. Eu am primit o adresa de la DNA pentru a pune la dispozitie contracte, ordine de plata, rapoarte de difuzare la 1TV si fise analitice cu platile facute de primar. Nu am facut decât sa ma conformez acestor cerinte. Referitor la cimitire, eu nu am nicio legatura, e nepotul meu. Eu nu am niciun fel de implicare. Cât priveste controlul Curtii de Conturi, nu se precizeaza nicaieri in raport ca a fost nelegala reactualizarea tarifelor la serviciile de salubrizare. Nu e adevarat ce spune primarul.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. Domnul ROMEO.>>SI-A ANGAJAT TOATE RUDELE SI CUNOSTINTELE POSIBILE SI IMPOSIBILE;;>>>gen d-l Munteanu,care vazind matrapazlacurile d-lui PRIMAR,si-a ca TRAS si dansul un mic APARTAMENT,cu toate aprobarile,>>iar acum d-l Romeo,spune ca nu-si
  recunoaste Semnatura,+ toate Comisioanele Unde mergeau,NU este nici un Complot,d-l Romeo.a furat cu buna stiinta si trebuie sa suporte consecintele Legii +sa fie confiscata si AVEREA fara justificare,sa stea la BIbloteca sa-si scrie Memoriile

 2. Delegarea competentelor trebuia sa fie concreta si transparenta prin publicarea Dispozitiei emise. Asa ca au semnat cu totii la gramada chiar si ” delegatul delegatului”. De legat cu totii sa fie.

 3. Toți s-au infruptat din banul public însă”Romică Minciunică”, cum i se spune primarului penal de către apropiați,e campionul absolut la luat șpagă din contractele plătite de Primărie.

 4. Nu este nici un complot. Stavarache controla la acea vreme totul în primărie. Niciuna nu putea face nimic care sa nu știe primarii sau cerberii lui Daniela Mihăilă, Mihai Sustac,Jambu sau alți căței care suprapopulau numeric organigrama. Spectacolul ieftin pe care îl oferă măscăriciul șef este grețos. Aceasta familie a introdus ura și dușmănia intre oameni, au inveninat băcăuanii și au carat banii prin diferite metode către firmele lor din Suceava. La “brutarie” Stavarache cu familia ta cu tot, și nu uita sa-l iei și pe Benea.

 5. Asa este SUZANA,bine punctat!Ura si dușmănie asta a fost principala dumnealui participare.Pacat ca a venit de la casa de copii,își ura semeni,intr-o audiența m-am convins de aceasta persoana.La suprafața era doar teatru.Seara buna!

 6. Eu n u stiu de ce probe mai are nevoie judecatorul de caz, cand este clar ca buna ziua ca acest individ stavarche si acolitii lui trebuie sa faca puscarie de lunga durata cat mai urgent.

 7. stavarake nu este compatibil cu puscaria, de aceea se tergiverseaza atat, intr-un final s-ar putea sa aiba castig de cauza la cat de oarba este coana justitie!

 8. In perioada mandatului de primar al dlui Stavarache,nu mi-a eliberat autorizatie de functionare pentru spatiile aflate in proprietate din str,Republicii 27,A1-3,desi aveam procesul castigat prin care era obligat sa elibereze doua autorizatii de functionare si profil de activitate in continuitate.
  Acum dupa ce a demolat toata fatada ambelor spatii,pe lungimea ambelor apartamente,iar din 2010,spatiile sunt protejate cu plasa de mascare la fatada,dupa ce a distrus instalatiile de incalzire prin central, retelele electrice ale spatiilor,si a mai si scos din incinta acestora toate mijlocele fixe,acte,calculatoare,pe care le-a aruncat la gunoi,il rog sa primeasca cererea de iertare din partea mea,caci n-am stiut ca altii lucrau in numele sau,si de la altii mi s-a creat atat de mult rau! Si daca vrea sa-l ajut cu ce m-a inzestrat DUMNEZEU, sa cunosc,in materiile proceselor in care este judecat,il astept sa ma sune,si va fi ajutat! 0744191717.

LĂSAȚI UN MESAJ