24 aprilie 2024
ActualitateApă şi gaze naturale din bani europeni. Deputatul Floroiu cere guvernului investiţii în...

Apă şi gaze naturale din bani europeni. Deputatul Floroiu cere guvernului investiţii în satele sărace

Deputatul PSD Ionel Floroiu cere guvernului să finanţeze din bani europeni investiţiile în reţele de apă, canalizare şi alimentare cu gaze naturale în localităţile cu mai puţin de 2.000 de gospodării. Într-o interpelare de la tribuna Palamentului, deputatul băcăuan îi cere ministrului Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, includerea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a comunităţilor fără posibilităţi financiare proprii şi cu populaţie mică. 

„Domnule ministru, fără nicio părtinire politică, vă atrag atenţia că aveţi o enormă responsabilitate a funcţiei în care aţi fost numit faţă de milioane de români defavorizaţi până acum de împărţirea fondurilor europene. Mă refer la cetăţenii din peste 30% dintre localităţile din România cu sub 2.000 de gospodării care nu au avut acces la finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură mare (POIM) sau alte instrumente financiare europene ori naţionale tocmai din cauza populaţiei reduse. Bugetele foarte mici ale respectivelor comune şi limitările din axele de finanţare europene au făcut imposibilă accesarea fondurilor pentru reţelele de apă, canalizare şi gaze naturale la nivel local.”
Ionel Floroiu, deputat PSD Bacău

Parlamentarul Floroiu subliniază că, în următorii ani, României îi sunt alocate peste 30 miliarde euro prin „Mecanismul de redresare și reziliență“ de către Uniunea Europeană, iar guvernul trebuie să-i investească în folosul oamenilor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Pentru aceasta, alesul PSD propune un capitol distinct dedicat investiţiilor în reţele noi de apă, canalizare şi gaze naturale în localităţile cu număr mai mic de 2.000 de gospodării şi bugete locale sărace, aflate la distanţe considerabile de centrele dens populate.



„Subliniez că fondurile PNRR sunt singura şansă pentru aceste localităţi, deoarece fondurile guvernamentale, judeţene sau locale nu vor acoperi niciodată sumele necesare asigurării unei vieţi civilizate pentru milioane de români. Sunt convins că alocarea acestor fonduri va fi aprobată de Comisia Europeană deoarece se încadrează în noua politică europeană privind mediul expusă în Pactul Verde European – Green Deal. Alimentarea cu apă şi canalizarea înseamnă staţii de tratare a apei şi staţii de epurare care asigură protecţia mediului, eliminând poluarea casnică intensă din aceste zone. Pe de altă parte, alimentarea cu gaze naturale în gospodării reduce consumnul de lemn care asigură acum necesarul de combustibil pentru sute de mii de gospodării. Aşadar, vom avea mai multe păduri şi mai puţină poluare a aerului!”
Ionel Floroiu, deputat PSD Bacău

 În comunele din judeţul Bacău sunt acum peste 200 de şantiere unde se lucrează la modernizarea drumurilor, construirea de grădiniţe şi şcoli, reţele de apă şi canalizare. majoritatea în comune. Finanţările au fost asigurate de guvernarea PSD prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală – PNDL, dar şi prin proiecte europene realizate de Consiliul Judeţean sau de primării. Deputatul Floroiu crede că programul de investiţii trebuie să continue pentru a asigura băcăuanilor din mediul rural o viaţă civilizată.

Interpelare

 Către: Cristian Ghinea, ministrul Investiíilor şi Fondurilor Europene

 De la: deputat Ionel Floroiu, deputat PSD în Circumscripţia Electorală 4 Bacău

Obiectul interpelării: Finanţarea din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a investiţiilor în reţele de apă, canalizare şi alimentare cu gaze naturale în localităţile cu mai puţin de 2.000 de gospodării

Domnule ministru, fără nicio părtinire politică, vă atrag atenţia că aveţi o enormă responsabilitate a funcţiei în care aţi fost numit faţă de milioane de români defavorizaţi până acum de împărţirea fondurilor europene. Mă refer la cetăţenii din peste 30% dintre localităţile din România cu sub 2.000 de gospodării care nu au avut acces la finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură mare (POIM) sau alte instrumente financiare europene ori naţionale tocmai din cauza populaţiei reduse. Bugetele foarte mici ale respectivelor comune şi limitările din axele de finanţare europene au făcut imposibilă accesarea fondurilor pentru reţelele de apă, canalizare şi gaze naturale la nivel local.

În următorii ani, României îi sunt alocate peste 30 miliarde euro prin „Mecanismul de redresare și reziliență“ de către Uniunea Europeană, iar dumneavoastră trebuie să-i investiţi cinstit şi în folosul oamenilor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ştiu că sunteţi obligaţi să refaceţi PNRR la solicitarea Comisiei Europene din cauza superficialităţii şi lipsei de viziune din prima variantă a planului. Pentru a fi în concordanţă cu cerinţele europene şi cu nevoile milioanelor de români vitregiţi, vă propun un capitol distinct dedicat investiţiilor în reţele noi de apă, canalizare şi gaze naturale în localităţile cu număr mai mic de 2.000 de gospodării şi bugete locale sărace, aflate la distanţe considerabile de centrele dens populate.

Subliniez că fondurile PNRR sunt singura şansă pentru aceste localităţi, deoarece fondurile guvernamentale, judeţene sau locale nu vor acoperi niciodată sumele necesare asigurării unei vieţi civilizate pentru milioane de români. Sunt convins că alocarea acestor fonduri va fi aprobată de Comisia Europeană deorece se încadrează în noua politică europeană privind mediul expusă în Pactul Verde European – Green Deal. Alimentarea cu apă şi canalizarea înseamnă staţii de tratare a apei şi staţii de epurare care asigură protecţia mediului, eliminând poluarea casnică intensă din aceste zone. Pe de altă parte, alimentarea cu gaze naturale în gospodării reduce până la aproape de zero consumnul de lemn care asigură acum necesarul de combustibil pentru sute de mii de gospodării. Aşadar, vom avea mai multe păduri şi mai puţină poluare a aerului!

Domnule ministru, aţi moştenit un Plan de Redresare şi Rezilienţă superficial, nerealist şi cu un uriaş deficit de viziune şi o flagrantă necunoaştere a nevoilor reale din teritoriu, pe care trebuie să îl transformaţi într-un instrument de modernizare accelerată a României. De aceea, vă solicit:

 – în calitate de ministru al Investiţiilor şi Fondurilor Europene să includeţi pe lista finanţărilor din PNRR a reţelelor de apă, canalizare şi alimentare cu gaze naturale în localităţile cu sub 2.000 de locuitori, deoarece reprezintă nu doar o prioritate naţională, ci şi un mod inteligent european de a cheltui aceste fonduri.

– abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 155 din 2020, un document superficial, care limitează la 3% posibilitatea cofinanţării proiectelor de infrastructură la nivel local.

– abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 172 din 2020, un alt document redactat fără cunoaşterea realităţilor şi nevoilor comunităţilor locale, care induce confuzie prin formulări redundante şi confuze. – elaborarea unor acte normative clare şi uşor aplicabile de către administraţiile locale interesate să implementeze proiecte de alimentare cu apă, canalizare şi reţele de gaze naturale în localităţile mici.

 Vă rog să-mi transmiteţi răspunsul în scris la adresa de mail [email protected]

deputat Ionel Floroiu 22.02.2021

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri