Guvernul a decis marti sa scada TVA-ul la apa, de la 24% la 9%. Aparent imbucuratoare, decizia nu inseamna automat si scaderea facturilor pe care le plateste populatia. Masura, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016, a fost gândita de catre autoritati mai mult pentru a compensa cresterile de tarife pe care primariile si le-au asumat în fata operatorilor de utilitati. Ar putea avea insa si conotatii politice, dupa cum spune directorul Companiei Regionale de Apa (CRAB), Razvan Gaina: „Depinde de deciziile de la nivel politic: daca intr-adevar se doreste ca populatia sa simta scaderea TVA, atunci acest lucru se va intâmpla”.

Problema cea mai mare ramâne, insa, in zona investitiilor, mai ales ca retelele sunt intr-o stare precara. In Bacau, investitiile din ultimii ani in retelele de utilitati s-au realizat pe fonduri europene, iar tarifele au fost asumate în contractele de finantare, unde sunt stipulate si majorari ale preturilor la apa. Astfel, reducerea TVA va fi doar o operatiune financiar-contabila care, eventual, va permite cresterea tarifelor fara a fi scumpite serviciile oferite populatiei.

„Eu, insa, as prefera ca diferenta de bani din scaderea TVA sa mearga in investitii in retelele pe care le gestionam, fiindca este nevoie. Oricum, apa este utilitatea cu cea mai mica pondere in cheltuielile de intretinere ale unei familii. O familie de bacauani consuma, in medie, 9 mc de apa. O scadere a facturilor ar fi nesemnificativa, pe când o sporire a investitiilor ar aduce beneficii mai multe”, spune Razvan Gaina, directorul general al Companiei de Apa Bacau.

PUBLICITATE

De ce ar fi nevoie de investitii

Retelele de apa din orasul Bacau sunt in mare parte uzate excesiv, cu durata normala de functionare depasita. In aceasta situatie se afla 150 de kilometri de retele, din totalul de 324 de kilometri de retele din municipiul Bacau.

In medie, se inregistreaza doua avarii la trei zile. „Vechimea retelelor, cât si materialele din care sunt confectionate (azbociment, otel, tuburi de beton precomprimat), coroborat cu marea aciditate a terenului in care sunt amplasate si electrocoroziunea avansata constituie cauza principala care conduce la aparitia avariilor in retelele de transport si distributie. Exista echipe (utilaje si oameni) de interventie suficiente pentru a rezolva avariile in timp optim. Aceste echipe lucreaza in doua schimburi, intre orele 7.00-22.00, inclusiv in zilele de sâmbata si duminica”, se arata intr-un studiu CRAB.

Motivat inclusiv de convingerea ca investitiile sunt prioritare, directorul CRAB a concluzionat spunând ca facturile la apa pentru consumatorii casnici nu se vor micsora de la 1 ianuarie 2016, atunci când TVA-ul scade de la 24% la 9%. Decizia nu se ia, insa, doar la Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. Apa nu este de calitate corespunzatoare,si factorii importanti,respectiv Primaria Bacau
  Directia de Sanatate Publica Bc.,Agentia de Protectia Mediului,si altele ar trebui sa se implice
  pentru imbunatatirea calitatii APEI.
  Avem foarte mukte imbolnaviri datorita calitatii APEI,cine raspunde????!!!!.
  D-l Director sa faca investitii ,din reducerea Cheltuielilor {materiALE si de personal}

 2. Gaina trebuie redus de tot de DNA . S-a pus stapan pe apa de ploaie marind pretul cand vrea muschii lui . Am sa infiintez o firma sa-i pun taxa pe aerul care – l inspira

 3. apa nu este potabila si nu se poate consuma la baut plus ca este mai scumpa ca in CIPRU si IZRAEL unde salarile sunt de 10 ori mai mari decat in Bacau asa ca acest gaina face numai gainari sugerez ca DNA sAI FACA UN CONTROL SA VADA BACOANI DE UNDE SIA FACUT AVEREA

LĂSAȚI UN MESAJ