Două ştiri intrate în redacţie au darul de a îngrijora populaţia Bacăului sau măcar o parte din ea. Una: Compania de Apă, după notificările legale, va întrerupe furnizarea apei potabile la 21 de asociaţii de proprietari, ca urmare a datoriilor acumulate la plata facturilor pe mai multe luni. Problema nu e nouă şi nu şi-a găsit o rezolvare, astfel că mii de persoane nu vor putea beneficia de un element vital al existenţei lor – apa.

Mai grav este că sub această interdicţie vor intra şi persoane care sunt la zi cu plata serviciului prestat de companie, deoarece fac parte din aceleaşi asociaţii de proprietari pedepsite de CRAB. Ceva nu merge în acest sistem, şi prima întrebare care trebuie pusă este de ce Compania de Apă, de ani şi ani, lasă asociaţiile să acumuleze datorii, unele devenind istorice, tot negociind cu preşedinţii de asociaţii, ei, la rândul lor, îşi bat gura cu locatarii rău platnici, aceştia îşi văd de sărăcia lor, astfel că, în final, se ajunge în situaţia limită: sistarea apei.

Vinovatul/vinovaţii nu-i poţi scoate din pălărie, ei au nume şi prenume, funcţii! Măsura care va intra în vigoare de pe 11 februarie a fost comunicată şi Direcţiei de Sănătate Publică care, la rândul ei, remite un comunicat prin care se stabilesc măsuri drastice specifice de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, una dintre ele, recomandată de orice medic, este respectarea igienei personale: săpun şi apă. Iar apa va fi întreruptă exact în perioada în care gripa (a doua știre) îşi face de cap prin România.

Nu ştiu ce decizie va lua DSP, răspunzătoare de sănătatea populaţiei, în urma notificării CRAB de sistare a apei la mii de băcăuani, însă cea normală ar fi să nu-şi dea acordul pentru această decizie, cel puţin până când gripa, care a ucis deja 20 de români, va scădea în intensitate. Cum va fi negociată (dacă va fi) această situaţie extrem de gravă, vom vedea în zilele următoare, mai ales că la curent sunt şi Prefectura şi Primăria. O decizie care ar părea normală în orice altă perioadă poate avea consecinţe imprevizibile.