20 aprilie 2024
CulturăAnul cultural 2008 De la "o enciclopedie" la "Enciclopedia judetului Bacau"...

Anul cultural 2008 De la “o enciclopedie” la “Enciclopedia judetului Bacau”

an acelasi loc (Sala aAteneu”), dar an fata unui public an mare parte annoit, realizatorii celei de-a doua editii – revazuta si adaugita – si-au prezentat produsul cultural cu sentimentul ca abia acum lucrarea este considerata ancheiata. Coordonatorul general, economistul Emilian Drehuta, a subliniat ca Organizatia Bacau a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana din Bucovina, sub a carei egida este asezat antregul proiect, anregistreaza an agenda sa una dintre cele mai mari biruinte editoriale. Diferentele fata de editia I sunt vizibile: 180 de pagini an plus (care anseamna nume nou incluse, de la artisti – actori, andeosebi – la scriitori), dar si compartimentarea lucrarii. Astfel, prima parte este rezervata institutiilor, organizatiilor, unitatilor geografice si administrative, iar a doua parte, aDictionarului de schite biografice”. De altfel, o analiza minutioasa a operat criticul literar Constantin Calin, care a sugerat ca a treia editie sa beneficieze de o mai atenta portionare a medalioanelor si o compatibilizare a stilurilor. Colectivul, alcatuit din istorici (regretatul Al. Artimon, Elena Artimon, Ioan Ciuta, Adrian Horodnic, Ioan Mitrea, Vilica Munteanu, Ioan Ungureanu, Dumitru Zaharia), filologi (regretatul Eugen Budau, Ioan Danila, Victor Mitocaru, Mihai Semenov, Elena Ungureanu), economisti (Vasile Bulgariu, Pavel Darie, Emilian Drehuta, Eugenia Harja, Vasile Patrut, Alistir Pocovnicu, Stefan Sambotin, Mihai Tulbure, Mihai Ursachi), medici (Nicolae Apetroaie, Maria Rusu), ziaristi (Mihai Buznea, Petru Done, Stefan Olteanu), muzicologi (Ozana Kalmuski), s-a straduit sa aduca ainformatii inedite despre institutii sau persoane” (aPrefata”), pentru a fi utila celor ce cauta o imagine cvasicompleta a personalitatii judetului Bacau.
an ceea ce priveste prezenta scriitorilor, s-au facut urmatoarele precizari: au fost inclusi scriitorii nascuti dupa 1950 (an editia I, restrictia impusa de numarul de avoci”/medalioane a dus la anregistrarea exclusiva a celor veniti pe lume anainte de 1950) chiar daca antre timp s-au conturat noi profiluri literare, acestea nu au fost consemnate nici an editia 2008 cata vreme nu aparusera an aBacaul literar” al lui Eugen Budau singurul nume adaugat este cel al lui Gheorghe Caragata, filolog redescoperit la centenar, an 2007.
O astfel de lucrare se cere primenita la fiecare doi ani, sa zicem dinamismul vietii o impune, dar si schimbarea opticii cu privire la valorile locului. aCu bucurie este consemnat an carte un nebacauan care si-a dedicat decenii din viata cresterii stimei pentru acest spatiu, comparativ cu cineva care doar s-a nascut aici si apoi a plecat an tara sau an lume” – a tinut sa precizeze Ioan Mitrea.
Oricum, lucrarea merita sa fie achizitionata de unitatile de anvatamant, de bibliotecile din judet si de primariile celor 3 municipii, 5 orase si 85 de comune. Este o carte de vizita a judetului absolut necesara, cu informatie reprezentativa prin calitatea sintezei si actualitate, accesibila oricand si oriunde. Daca mai luam an calcul galeria personalitatilor de pe coperta I, avem an fata un veritabil Ateneu al Personalitatilor Bacauane, a carui egida e generata de initialele celor trei corifei ai culturii romanesti: Alecsandri, Parvan, Bacovia.
Ioan Danila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri