24 aprilie 2024
ActualitateAntifrauda Fiscală pare să fi tras pe dreapta

Antifrauda Fiscală pare să fi tras pe dreapta

Doar câteva zeci de firme au fost călcate, în prima parte a anului, de inspectorii fiscali. Aceștia au reușit să aplice amenzi doar unui număr de 16 firme. Trei patroni de firme s-au ales cu dosare penale, pentru un gaură de 740.572 de lei făcută bugetului de stat.

Antifrauda Fiscală pare aproape invizibilă, dacă socotim rezultatele modeste înregistate în activitatea de control din primele patru luni ale acestui an. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții instituției de control fiscal, în perioada ianuarie – aprilie 2021, inspectorii fiscali au verificat … doar 75 de contribuabili din tot județul. Afacerile controlate de Antifrauda Fiscală erau în localităţile Bacău, Comăneşti, Moineşti şi Oneşti.

Firme închise și dosare penale



În urma controalelor, inspectorii antifraudă au găsit nereguli la doar 16 firme controlate, aplicând amenzi totale de 131.312 de lei. Sancțiunea cea mai mare pe care angajații instituției au reușit să o dea, în perioada analizată, a fost de 28.312 de lei. „Amenda a fost aplicată unui contribuabil din Bacău, specializat în domeniul serviciilor medicale, care a încălcat prevederile Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar”, au precizat reprezentanții Direcției Generale Antifraudă Fiscală. În plus, în urma controalelor, s-a decis și confiscarea de numerar şi bunuri în valoare totală estimată de 14.008 de lei. Două firme au fost închise, pentru că nu fiscalizau încasările (nu foloseau aparate de marcat electronice fiscale). Partea relativ bună este că inspectorii fiscali au reușit, totuși, să înainteze organelor de urmărire penală trei sesizări, ca urmare a identificării unor prejudicii identificate la comercianți, în valoare totală de 740.572 de lei.

Polițiștii da, inspectorii Antifraudă fiscală, mai … pa

Greu de explicat rezultatele sensibil mai slabe ale Antifraudei Fiscale, chiar și în condițiile în care șeful Fiscului a decis să se facă verificări mai mult în mediul online. Pe de altă parte, numai dacă facem comparație cu activitățile de control din anii trecuți, și putem constata o reducere considerabilă a prezenței Antifraudei Fiscale, în control, la sediile firmelelor din județ. Notăm, așadar, că numai în ultimul trimestru din 2019, e drept, un an lipsit de probleme similare pandemiei, inspectorii fiscali anunțau peste 1,14 milioane de euro numai din amenzi și din confiscări de sume și mărfuri, de la restaurante, comercianții de produse alimentare sau prestatorii de servicii din domeniul auto. Mai mult, ca titlu de comparație, putem folosi rezultatele polițiștilor băcăuani de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice care, de exemplu, săptămâna trecută, în doar o singură zi, au reușit, să verifice 15 firme din Slănic Moldova, aplicând amenzi în valoare de 11.500 de lei şi confiscând 1.250 de lei, în numerar.

Reformarea Antifraudei – proiect eșuat

Anul trecut, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, instituție înființată în 2013, pe scheletul fostei Gărzi Financiare, trebuia să intre într-un proces de reorganizare. Antifrauda Fiscală apărută ca răspuns la frauda din domeniul fiscal (estimată la peste 6 miliarde de euro, numai din TVA necolectată) urma să fie absorbită de către Direcția Generală Inspecție Fiscală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Măsura a fost vehement atacată de sindicaliști care amenințau cu mișcări de protest, temându-se că reformarea Fiscului va duce la reducerea schemei de personal a Antifraudei Fiscale. Cert este că, în ultimii ani, mulți angajați ai Direcției Antifraudă au plecat la alte posturi din ANAF, nemulțumiți fiind de eliminarea unui spor care, practic, le creștea salariile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri