27 septembrie 2023

ANSVSA demarează controale pentru siguranța alimentară în școli și creșe

HomeZona zeroEu știuANSVSA demarează controale pentru siguranța alimentară în școli și creșe

ANSVSA demarează controale pentru siguranța alimentară în școli și creșe

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) lansează o amplă acțiune de control în unitățile de învățământ din România, începând cu săptămâna viitoare, pentru a verifica respectarea cerințelor de siguranță alimentară și igiena spațiilor destinate preparării și servirii meselor.

În perioada 18 septembrie – 20 octombrie, ANSVSA va efectua inspecții amănunțite în creșe, grădinițe, școli și unități care funcționează în regim after school, semi-internat sau internat. Scopul acestor controale este asigurarea că toate aspectele legate de siguranța alimentară sunt în concordanță cu standardele impuse de legislație.

Printre aspectele verificate se numără condițiile de construcție și dotare a blocurilor alimentare și cantinelor, igiena și întreținerea spațiilor de prelucrare și depozitare a alimentelor, precum și dotarea cu echipamente de protecție și lucru adecvate. ANSVSA va examina, de asemenea, lista furnizorilor de produse alimentare acceptați.Medicii veterinari vor acorda atenție și modului de stocare a materiilor prime, alimentelor și mâncărurilor preparate, în special a celor care necesită condiții specifice de temperatură. În plus, vor verifica sănătatea și igiena personalului responsabil cu manipularea alimentelor și vor asigura că se iau măsuri de protecție împotriva animalelor nedorite și a dăunătorilor.

În cazul în care se constată nereguli în respectarea condițiilor de igienă sau în calitatea și siguranța alimentelor, inspectorii ANSVSA vor dispune măsuri de retragere a produselor neconforme de pe piață și vor putea aplica amenzi de până la 40.000 de lei. De asemenea, în situații grave, se va putea dispune suspendarea temporară sau interzicerea activității blocurilor alimentare și a cantinelor din unitățile de învățământ.

Această inițiativă vine în contextul unei creșteri a atenției asupra siguranței alimentare și a igienei în unitățile de învățământ, pentru a asigura un mediu sigur și sănătos pentru elevi și preșcolari.

Alte titluri
Alte titluri

Statul, împrumutat de băcăuani cu zeci de milioane de euro

Mii de băcăuani au investit în obligațiunile guvernamentale. Investitorii...

Viceprimarul Liviu Miroșeanu anunță planuri pentru transformarea Străzii Prieteniei în Zonă Pietonală

Viceprimarul Liviu Miroșeanu a anunțat planuri ambițioase pentru strada...

Curtea de Apel Bacău: Polițiștii pot achiziționa locuințe și în localități limitrofe locului de muncă

Într-o hotărâre semnificativă, Înalta Curte de Casație și Justiție...

Ultimele știri