9 mai 2024
ActualitateANPIS începe plata prestațiilor venitului minim de incluziune pentru peste 209.000 de...

ANPIS începe plata prestațiilor venitului minim de incluziune pentru peste 209.000 de beneficiari în România

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a dat startul plăților pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI) în România. Potrivit anunțului făcut de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) marți, suma totală ce va fi distribuită în această lună se ridică la peste 132,9 milioane de lei, beneficiind de acest sprijin vital 209.856 de persoane.

Noul program de asistență socială, VMI, a intrat în vigoare de la începutul anului 2024, înlocuind venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei. În cadrul acestui program, calendarul plăților este structurat astfel: pe 20 februarie se vor face plățile către cei care au optat pentru încasarea VMI pe card, iar între 22 februarie și ultima zi a lunii, plata se va efectua prin mandat poștal, în conformitate cu convenția încheiată cu Poșta Română.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat rolul crucial al VMI în sprijinirea persoanelor și familiilor vulnerabile, menționând că acest program încurajează accesul la educație și încadrarea în muncă. Copiii din familiile beneficiare de VMI, care sunt înscriși la școală, vor beneficia automat și de bursa socială. De asemenea, persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip “A Doua Şansă” pentru a le crește șansele de angajare.



VMI este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente principale: Sprijinul pentru incluziune și Sprijinul pentru familia cu copii. Sprijinul pentru incluziune urmărește prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială, înlocuind ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat. Pe de altă parte, Sprijinul pentru familia cu copii se adresează familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani, având ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație.

Potrivit MMSS, VMI nu presupune doar acordarea unei sume de bani, ci conține și un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie precum ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială.

VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile de acordare. În acest an, nivelul venitului minim de incluziune și cuantumurile ajutorului pentru familia cu copii au fost majorate cu 13,8%, conform prevederilor Legii nr. 196/2016.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri