Strada Cornisa Bistritei, din Bacau este cunoscuta, mai ales, fiindca da numele unui ditamai cartier. Cartierul Cornisa I, fiindca daca nu stiati, mai exista si cartierul Cornisa II, de-a lungul strazii Marasesti, de la Spital pâna la Piata Sud. Strada aceasta are de ceva vreme un specific anume, care daca nu ar fi legat de numele unui erou bacauan, ar fi hilar.

“De câteva ori mi s-a întâmplat sa fiu întrebat de unii vizitatori ai zonei unde se afla cutare numar de pe strada Cornisa, dar ei cautau de fapt adrese de pe strada Erou Ciprian Pintea. În plus, de o buna bucata de vreme primesc în cutia postala facturile unui cetatean pe care nu îl cunosc, dar care are aproximativ aceeasi adresa, singura diferenta fiind ca el sta pe strada Erou Ciprian Pintea, iar eu pe strada Cornisa”, spune un locatar din zona.

Explicatia pentru aceste anomalii este ca, de fapt, strada Cornisa Bistritei, în portiunea dintre Restaurantul Hanovra si Central Plaza, are acum doua nume, câte unul pe fiecare sens. Pe partea cu blocurile turn este strada Cornisa Bistrita, în vreme ce pe trotuarul celalalt, clinicile Boana, Chelariu, Palade, alte doua imobile si Central Plaza sunt mentionate ca fiind pe strada Erou Ciprian Pintea.

Adresele cu strada Cornisa sunt oficializate de Evidenta Populatiei, la diversi furnizori de servicii precum E.On, Apa-Canal, UPC, RDS, la Primarie – Serviciul de Impozite si Taxe, Administratia Financiara etc. Însa la fel se întâmpla si pe trotuarul de vis-a-vis, unde sunt adresele de pe strada Erou Ciprian Pintea. În schimb, pe hartile recente ale municipiului, strada cu doua rânduri de adrese apare sub un singur nume, cel de Erou Ciprian Pintea.

“De curând am un nou act de identitate, pe care Evidenta Populatiei a scris Cornisa Bistrita, iar facturile mele nu se ratacesc pe trotuarul de vis-a-vis, cum se întâmpla cu facturile celuilalt bacauan din zona care ajung la mine. Probleme au în schimb cei care vin din alte zone ca sa caute o anumita adresa. In plus, au existat încurcaturi functionaresti pe la institutiile publice din cauza confuziei de pe strada”, mai spune locatarul.

Situatia strazii cu pricina este un fapt divers, un amuzament, ceva neobisnuit. O schimbare a adreselor de pe acea portiune de 200 de metri de trotuar actual numit Cornisa Bistrita, pe care se gasesc cinci blocuri turn si alte câteva imobile ar isca un roi de probleme birocratice: schimbari de baze de date la furnizori de servicii, la Primarie, la Politie, lucruri dificil si inutil de facut. Mai exista si alte situatii oarecum similare, ale imobilelor care sunt amplasate pe mai multe strazi: cazul blocului de la intersectia Florilor si Livezilor, sau cazul Balcescu 12, cel mai masiv imobil de locuinte din Bacau, amplasat pe trei strazi: strada Nicolae Balcescu, strada Mihai Viteazu si straduta de lânga Hotelul Moldova.

«In urma Deciziei nr.225/27.06.1990 eliberata de catre Primaria Judetului Bacau, str.Bujorilor si-a schimbat denumirea in strada Erou Ciprian Pintea si este pozitionata intre Calea Marasesti si str.Stadionului. La data când s-a atribuit aceasta denumire clinicile medicale si centrul comercial Central Plaza nu existau, pe parcursul construirii lor primind adrese postale conform pozitionarii in teren. Blocurile de pe partea dreapta a strazii numerotate cu nr.1, 2, 3, 4 si 5 au ramas cu aceeasi adresa de la construire, strada Cornisa Bistritei, intrucât se regasesc in interiorul cartierului cu acelasi nume.
Strada Cornisa Bistritei incepe de la intersectia cu str.Erou Ciprian Pintea si se termina in str.Letea».
Ionut Tomescu – purtator de cuvânt Primaria Bacau

Asadar, strada Cornisa / Erou Ciprian Pintea ramâne cu doua nume, iar atunci când traversati de pe un trotuar pe altul trebuie sa stiti ca, de fapt, treceti de pe o strada pe alta.

Ovidiu PauliucAbonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE