20 aprilie 2024
EconomieANIF canta prohodul: "Avem irigatii zero!"

ANIF canta prohodul: “Avem irigatii zero!”

Pamant uscat, crapat, din care nu rasare nimic. La o palma adancime, nu mai exista apa in sol. E ceea ce specialistii numesc seceta pedologica. Fermierii urmaresc cu infrigurare prognozele. Daca nu va ninge, 2012 poate insemna sfarsitul. “Graul semanat in toamna asta n-a rasarit inca, dar mai sunt sanse sa rasara la iarna, sub zapada. Rapita, insa, e compromisa total pe circa 80 la suta din suprafetele cultivate”, arata Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau. Intr-o tara normala, cand e seceta se asigura necesarul de apa in mod artificial. La noi, nu e posibil. Specialistii unitatii judetene a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) care, teoretic, ar trebui sa se ocupe de irigatii se declara neputinciosi. “Anul acesta am avut irigatii zero, arata George Ifrim, inspectorul sef al ANIF Bacau. S-a udat la Dienet si Tg. Trotus, dar e foarte putin, nesemnificativ. Sistemul e mort, putem sa-i cantam prohodul” Cauzele sunt complicate. Din 2004 pana in 2009, statul a acordat subventii pentru acoperirea cheltuielilor cu irigarea, apoi le-a sistat, dand vina pe normele UE. Mai mult, a trecut o parte dintre instalatii in administrarea fermierilor. Sistemul de irigatii – pompe si conducte – acopera 22.800 ha, din care 11.000 ha se afla, azi, in grija organizatiilor de udatori, iar restul a ramas la ANIF Bacau.

ANIF e pe cale de disparitie

Sistemul de irigatii inseamna pompe si tevi, in mare parte ruginite, adanc ingropate in pamant. Acolo unde au fost achizitionate echipamente noi, ca la Damienesti, de exemplu, au fost furate, unele, iar altele, distruse. Din 2010, nu s-au mai acordat subventii. Statul nu e dispus sa modernizeze sistemul, iar fermierii nu au banii necesari. Multe dintre conducte si agregate au fost montate in 1974. “Cine sa investeasca in vechiturile astea?” se intreaba George Ifrim. Inspectorul sef arata ca in ’89 erau 1.500 de “arii de ploaie” in judet, iar acum au ramas 60.”Cu 60 de arii uzi 1.000 de hectare, nicidecum 22.800.” Guvernul vrea sa scape de instalatii, dar si de institutia care le administreaza. Desi ANIF Bacau nu are oameni nici sa pazeasca pompele, s-a anuntat o dura restructurare: “Stam cu securea deasupra capului, spune George Ifrim. Azi-maine trebuie sa vina organigrama. Vor pleca 75 la suta dintre angajati.” Formula dezastrului are trei elemente: o seceta grava, ale carei efecte se vor simti in 2012, lipsa irigatiilor si nepasarea Ministerului Agriculturii, care, in loc sa investeasca in irigatii, e preocupat sa desfiinteze ANIF.



Apa in ferma, la hidrant!

“Eu cred ca problema irigatiilor, in Romania, nu se va rezolva pana cand statul nu va lua masuri pentru a aduce apa in ferma, la hidrant, iar fermierul va plati ceea ce va consuma”, arata Ioan Chiriac, directorul DADR Bacau. Exact asta spun si fermierii: ca solutia e la Guvern, acesta avand si parghii, si resurse. Daniel Ciobanu, presedintele AJPA Bacau, arata ca multe dintre statiile de baza nu pot fi puse in functiune din cauza vechimii. Prin urmare, e nevoie de investitii majore in infrastructura de irigatii, iar de asta ar trebui sa se ocupe statul. E singura sansa de a ajunge la o agricultura performanta. “Ar trebui aplicat sistemul din Spania si Portugalia: statul realizeaza investitiile initiale, iar dupa punerea in functiune a sistemului, 30 la suta din cheltuieli sunt suportate de fermieri, iar 70 la suta de stat”, arata liderul AJPA. Strainii asigura, in acest fel, 5.000 de metri cubi de apa pe hectar si au productie constanta. E vorba, probabil, de tarlalele cu capsune si tomate, pe care muncesc romanii nostri. Nefiind dependenta de capriciile naturii, Spania face agricultura performanta. Agricultorii bacauani privesc cu teama si scepticism spre 2012: “Problemele se vor rezolva cand se vor putea face lucrari supraevaluate, asa cum se intampla in investitiile derulate de primarii, arata Daniel Ciobanu. Acum, nu se face nimic pentru ca nu se vrea!”
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri