2 martie 2024
ActualitateAngiograf cardiovascular pentru spitalul din Onești

Angiograf cardiovascular pentru spitalul din Onești

Valoarea angiografului este de peste 5,35 miloane de lei, din care 3,68 milioane de lei vor fi asigurate de Consiliul Județean Bacău. Aparatura medicală va ajunge în dotarea Spitalului Municipal ,,Sf. lerarh Dr. Luca” Onești, unitate medicală la care apelează în special pensionarii care, în trecut, au lucrat pe platforma industrială de la Borzești.
La ședința din 28 februarie, consilierii județeni au aprobat o cofinanțare de 3,68 milioane de lei destinată sprijinirii achiziționării unui sistem angiograf pentru spitalul din Onești. Decizia a fost luată în urma solicitării de asociere cu județul Bacău, venită din partea administrației municipiului Onești. Aparatura medicală va ajunge în dotarea Spitalului Municipal ,,Sf. lerarh Dr. Luca” Onești, unitate medicală care deserveşte atât populaţia municipiului, cât şi localităţile limitrofe acestuia.

„Achiziţia unui angiograf ar permite o valorificare amplă şi complexă a competenţelor profesionale ale celor doi medici, unul de chirurgie vasculară, angajat al spitalului, din anul 2019, şi unul de cardiologie intervenţională, care urmează a fi transferat, în cursul anului, la Spitalul Municipal Oneşti, toate acestea având ca finalitate creșterea adresabilităţii și eficienţei acestei activităţi”, a menționat inițiatorul proiectului de hotărâre, președintele CJ, Valentin Ivancea. Valoarea echipamentului medical a fost estimată la peste 5,35 miloane de lei, cea mai mare parte a sumei fiind asigurată de Consiliul Județean – 3,68 milioane de lei. De precizat că Ministerul Sănătății a alocat deja 1,5 milioane de lei, municipiul Onești având de completat doar diferența de 167.000 de lei. „Înfiinţarea unui compartiment de chirurgie vasculară şi cardiologie intervenţională ar reprezenta un pas foarte important în ridicarea nivelului de competenţă a spitalului, în tratarea pacienţilor din zona de adresabilitate şi nu numai. O mare parte din populaţia Municipiului Onești şi din împrejurimi este de vârsta a treia, cu afecţiuni cardiovasculare care necesită angiografie”, se mai precizează în referatul de aprobare de hotărârii CJ.

Angiografia este un test de imagistică ce folosește raze X pentru a vizualiza vasele de sânge, radiografiile furnizate – angiograme – ajutând la investigarea arterelor sau a venelor îngustate, blocate, mărite sau care prezintă maloformații. Sistemul angiograf monoplan este necesar în radiologia intervenţională pentru tratamentul patologiilor cardiologice, endovasculare și neurovasculare.spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri