2 decembrie 2023
ActualitateAngajatorii îi preferă pe șomerii aflați în puterea vârstei

Angajatorii îi preferă pe șomerii aflați în puterea vârstei

Structura pe grupe de vârstă a șomerilor înscriși în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău arată un lucru extrem de îngrijorător, pentru cea mai mare parte dintre ei. Este vorba despre faptul că, în mod constant, cei mai mulți dintre ei provin din rândul celor care au depășit vârsta de 40 ani ori sunt foarte tineri, respectiv au între 16 și 25 ani.

Mai exact, dintre cei peste 10.000 șomeri, înregistrați oficial la începutul lunii septembrie, 23,61 la sută aveau între 40 și 49 ani, iar 44,65 la sută au trecut pragul vârstei de 50 ani. Alți 14,48 la sută aveau până în 25 ani. Numai 6,17 la sută se situau cu vârsta între 25 și 29 ani, iar 11,09 la sută aveau 30-39 ani. Aceasta arată că operatorii economici caută spre angajare persoane din ultimele două grupe de vârstă, adică dintre cele care au între 25 și 39 ani. Motivul alegerii acestora de către angajatori este lesne de înțeles. Șomerii selectați sunt în puterea vârstei și, în plus, au și o anumită experiență profesională.

Așadar, agenții economici îi preferă pe aceștia, restul șomerilor, prea tineri și fără experiență de lucru ori prea în vârstă, având slabe șanse sau chiar deloc de a-și găsi un post. O dovedește și bilanțul ocupării forței de muncă la nivelul județului Bacău pentru perioada 1 ianuarie-31 august 2023, realizat de către AJOFM. Pentru acest an, AJOFM și-a stabilit un plan de angajare a unui număr de 6.000 șomeri. Până la 31 august a reușit ca, prin diverse servicii de mediere desfășurate, să plaseze pe piața muncii 3.247 persoane. Dar dintre acestea niciuna nu este din rândul absolvenților și al tinerilor NEETS (au între 16-24 ani, un nivel de instrucție extrem de scăzut, dar beneficiază de măsuri de reîntoarce în procesul de educație) sau al celor care au depășit vârsta de 45 ani ori mai au 5 ani până la ieșirea la pensie.Deși AJOFM și-a programat ca în 2023 să plaseze pe piața muncii 150 absolvenți, 200 tineri NEETS, 500 de șomeri care au trecut de 45 de ani și alți 10 care mai au 5 ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Angajatorii nu-i vor pe aceștia, chiar dacă statul le oferă subvenții, în cazul încadrării unei persoane din rândul celor menționați mai sus!

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri