19 aprilie 2024
ActualitateAngajații vor fi informați cu privire la obligativitatea participării lor la un...

Angajații vor fi informați cu privire la obligativitatea participării lor la un fond privat de pensii

Modelul-cadru al contractului individual de muncă a fost modificat, prin introducerea unei noi obligații pentru angajatori. Concret, angajatorul va trebui să-l informeze pe salariat, în momentul angajării, că trebuie să adere la un fond de pensii obligatoriu administrat privat. Obligația de a-și informa salariatul va fi trecută în modelul de contract individual de muncă. Pentru cei care nu știu, menționăm că fondurile de pensii obligatorii administrate privat fac parte din Pilonul II, care a fost introdus în 2008, în baza Legii 411/2004. Potrivit acestui act normativ, toți angajații care au între 18 și 35 de ani sunt obligați să contribuie la unul din fondurile de pensii administrate privat.

Facultativ se pot înscrie și angajații care au între 35 și 45 de ani. Persoanele proaspăt angajate și care au până în 35 de ani trebuie să știe că dacă nu își aleg în primele 4 luni de la încadrarea în muncă o societate care să le administreze banii pentru pensia privată, atunci acest lucru îl va face pentru ele Casa Națională de Pensii Publice. Aceasta le va înscrie automat la un fond de pensii administrat privat. Cota de participare la acesta, în momentul de față, este de 3,75 la sută și se reține din contribuția de asigurări sociale de stat (CAS) datorat la sistemul public de pensii. Așadar, contribuția la pensia privată nu este plătită de către salariat, ci de stat. Banii se duc într-un cont individual de unde sunt transformați în unități de fond, care vor fi deținute de fiecare participant.

Contribuțiile salariatului sunt investite de către Compania de Pensii, care administrează fondul, în instrumente financiare precum depozitele, titlurile de stat, obligațiunile corporative, municipale, acțiunile cotate pe piețe reglementate etc. Primul avantaj al pensiei private obligatorii este acela că asigură un venit suplimentar la cea de stat. Apoi, titularii pot ști în orice moment care este suma adunată în contul lor. În acest context mai trebuie spus că este disponibilă public o raportare săptămânală privind valoarea activului net și una lunară referitoare la situația investițiilor și structura participanților. Totodată, este accesibilă o raportare trimestrială legată de rata de rentabilitate, una semestrială privind situația detaliată a investițiilor și alta anuală a acestora.



Tot legat de fondurile de pensii administrate privat trebuie menționat că anumite raportări ori informări în scris referitoare la ele sunt trimise și de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Sumele cuvenite prin participarea la unul din fonduri pot fi încasate integral, în cont sau prin mandat poștal, ori în tranșe, pe o perioadă de maximum 5 ani. Banii acumulați vor fi restituți în situația pensionării pentru limită de vârstă, dacă intervine invaliditatea de gradul I sau II ori în cazul decesului titularului de drept. În prezent, la Pilonul II de pensii private obligatorii cotizează 7,6 milioane de români. În 2020 la acest pilon s-a înregistrat un profit net de 900 milioane de euro, pentru participanți.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri