Zeci de salariati din Bacau ai Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Siret – unitate subordonata Administratiei Nationale „Apele Române”(ANAP) – s-au adunat, marti, in fata institutiei pentru a marca, pentru câteva minute, in mod pasnic, prima zi de greva japoneza. Cu totii aveau prinse la piepturi ecusoane cu mesajul «Protest impotriva nerespectarii ANAR a Contractului Colectiv de Munca», unii venind chiar cu minipancarte improvizate pe loc pe care era inscris acelasi mesaj.

Angajatii institutiei sunt nemultumiti pentru ca, din luna august, le-au fost reduse cu pâna la 25 la suta drepturile salariale. „Protestam pentru incalcarea de catre «Apele Române» a Contractului Colectiv de Munca. Ni s-au taiat niste drepturi salariale care, culmea!, au fost agreate de angajator si de sindicat, fiind negociate, acceptate si adoptate de ambele parti, de cinci ani, prin acest CCM”, spune Dolores Oprita, una dintre angajatele ABA Siret afectate de masura luata de aministratie.

Taierea salariilor a survenit in urma unor controale efectuate, in 2002, de Curtea de Conturi, care au scos la iveala anumite nereguli in actele contabile ale ANAP. In plus, institutia de control considera ca unele drepturi salariale au fost acordate cu încalcarea unor acte normative, fapt pentru care a dispus masuri de intrare în legalitate, reducând, astfel, drepturile salariale cu procente cuprinse între 15% si 25%.

PUBLICITATE

„Masura taierii salariilor se aplica din luna august, desi CCM este in deplina legalitate, fiind valabil din 2010 si pâna in februarie 2016. Or, aceasta masura abuziva o resimtim cu totii, unii chiar mai mult decât altii, daca luam in considerare ca lor le-au fost taiate si anumite sporuri”, a declarat Vlad Amariucai, un alt angajat al ABA Siret Bacau.

Drepturi salariale si ajutoare sociale

Sindicalistii sunt cu atât mai nemultumiti cu cât masura reducerii salariilor a fost luata unilateral de Apele Române, fara a anunta in prealabil sindicatul in vederea discutarii deciziei. „In Contractul Colectiv de Munca, noi am avut si alte drepturi care, acum, au fost anulate, cum ar fi acele ajutoare sociale. Un coleg de-al nostru, daca era intr-o situatie de boala incurabila, putea primi un sprijin de la institutie. Au taiat chiar si ajutorul de deces sau sprijinul pe care-l acorda colegelor care au nascut, toate prevazute in CCM. Si, atentie!, noi nu suntem bugetari, ci pe autofinantare”, subliniaza, la rândul ei, Violeta Iacob, angajata la aceeasi institutie. Protestul sindicalistilor de la „Apele Române” va continua si in urmatoarele trei zile, pâna vineri, 9 octombrie, inclusiv.

Promisiuni si … atât

Liderii de sindicat s-au aflat, ieri, in Capitala unde au purtat discutii cu ministrul de resort. Acesta le-a promis protestatarilor ca se pregateste sa faca un demers la Guvern prin care sa fie redus impactul masurilor luate asupra drepturilor salariale, cerându-le, in schimb, sindicalistilor sa renunte la proteste. „Nu ne-au dat nimic palpabil, n-au fost niste elemente foarte concrete, doar niste vorbe, promisiuni. Or, noi suntem decisi sa mergem mai departe, pâna se va intra in normalitate. Tensiunea sociala este in continua crestere si noi nu ne asumam nicio manifestare spontana care, Doamne fereste!, se va intâmpla pe undeva”, a incheiat Gheorghe Gavrila, liderul sindicalistilor de la ABA Siret Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Bătaie de joc au luat si sporul auto dupa 37 anii de muncă.Dar au pus la ei am pierdut 1000 Ron .De 10 anii nu s-au mărit salariile .Ce facem?????

LĂSAȚI UN MESAJ