20 aprilie 2024
ActualitateAnemia carentiala - prin deficit de fier

Anemia carentiala – prin deficit de fier

Anemia este boala cauzata de deficitul de fier din organism (si nu de calciu, cum gresit se afirma uneori). Este cea mai frecventa boala de nutritie la copil, in tara noastra; afecteaza copiii in perioada de crestere si dezvoltare – aproximativ 30% din copii sub 5 ani si scolari.

De ce este fierul atât de important? Fierul e un element fundamental al celulelor vii si cea mai mare parte (65%) este concentrat in globulele rosii ale sângelui, intrând in compozitia hemoglobinei; in principal, fierul are rolul de „transportator” al oxigenului de la plamâni la restul organelor (creier, ficat, muschi etc.) Daca fierul este deficitar, oxigenul care ajunge la organele corpului va fi in cantitate mica, iar organele se vor dezvolta mai putin si vor functiona la „minim” (de exemplu, creierul copilului).

Care copii prezinta frecvent anemie? Cei mai expusi copii sunt: 1) prematurii, deoarece nascându-se inainte de termen nu au primit de la mama rezerva de fier – transferul de fier de la mama la fat se face in ultimile doua luni de sarcina; 2) sugarii care primesc exclusiv sân si dupa vârsta de 6 luni, amânându-se diversificarea alimentatiei sau facându-se incorect; 3) sugarii alimentati cu lapte de vaca inainte de vârsta de 1 an; 4) copii cu alimentatie dezechilibrata – exces de lapte cu fainoase (orez, gris, biscuit, paste, cereale) in detrimentul alimentelor ce contin fier (carne, ou, linte, sfecla, spanac, fructe); 5) copii cu infectii cronice, viermi intestinali; 6) adolescentele care pierd lunar sânge, organismul neavând timp sa-si refaca rezervele, la care se adauga „cura de slabire” si mâncarea nesanatoasa; 7) vegetarienii.



Cum recunoastem anemia? Iata cele mai importante semne: lipsa poftei de mâncare, copilul refuza carnea, este palid, irascibil, oboseste, prezinta raceli repetate, leziuni bucale (afte), nu ia in greutate, scad performantele scolare. Evolutia bolii este lenta, dar impactul pe termen lung asupra copilului este nefavorabil, mergând de la forme usoare la forme care pun in pericol viata copilului.
Ce analiza de sânge se recomanda pentru a confirma diagnosticul de anemie? Analiza se numeste hemograma si poate fi recoltata din deget sau din vena (depinde de laborator). Medicul va interpreta rezultatul si este cel mai in masura sa va prescrie sau nu tratament.

Putem preveni anemia? Da, urmând câteva sfaturi: incercati sa duceti sarcina pâna la termen, alimentati-va echilibrat pe parcursul sarcinii pentru ca micutul sa poata primi fier de la dvs., rezerva pe care o va folosi pâna in jurul vârstei de 4-6 luni; alimentati copilul la sân iar la 6 luni incepeti diversificarea alimentatiei scazând treptat cantitatea de lapte; daca nu aveti sân, optati pentru formula de lapte praf imbogatita cu fier; evitati laptele de vaca inainte de vârsta de 1 an; nu dati lapte in exces – dupa vârsta de 6 luni cantitatea de lapte scade treptat in favoarea mâncarii solide, astfel incât dupa vârsta de 9 luni cantitatea de lapte sa fie in jur de 500 ml/zi; reduceti cantitatea de ceai dintre mese (folositi apa); reduceti dulciurile si fainoasele deoarece scad absorbtia fierului; alcatuiti meniuri echilibrate care sa contina alimente bogate in fier: carne de vita, gaina de tara, ou, fasole boabe, linte, ciuperci, sfecla rosie, spanac, cartofi dulci, cereale imbogatite cu fier, fructe de culoare rosie.

Daca copilul are anemie, se poate trata? Da, medicul va prescrie preparatul de fier potrivit pentru vârsta copilului, pentru o perioada de timp, in concordanta cu valoarea hemoglobinei. Fierul se absoarbe mai bine in prezenta vitaminei C, iar absorbtia e scazuta in prezenta lactatelor si a fainoaselor (covrigi, biscuit etc.). Daca copilul primeste si un preparat de calciu, administrati-l la 2-3 ore distanta de fier, pentru a nu forma impreuna complexe care nu se absorb.
Bazându-va pe informatiile date, priviti-va cu atentie copiii! Anemia nu doare!
dr.Ana Olinic, medic primar pediatru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri