Răzvan Bibire

Mai țineți minte când niște nave militare ucrainene au forțat trecerea prin strâmtoarea Kerci care desparte Rusia continentală de Crimeea? Era să pornească războiul între „lumea liberă” și Rusia pe motiv, firește, de „agresiune rusească” deși navele ucrainene au intrat înarmate în apele teritoriale ale altui stat și au refuzat să se oprească la somații.

Președintele Poroșenko declarase repede mobilizare, stare de urgență și executase alte scamatorii retorice de acest gen. Să ne gândim puțin, dacă SUA ar fi mers pe mâna liderului de la Kiev și ar fi atacat Rusia, noi ce am fi făcut? Am fi mers și noi ca nebunii la război, așa cum ne sfătuiesc tot felul de cretini?

Pentru că, iată, se întâmplă ca sub noua conducere a Ucrainei, Biroul de investigații de stat să anunțe că a deschis o anchetă pentru „înaltă trădare, abuz de putere și acțiuni îndreptate spre schimbarea sau răsturnarea violentă a ordinii constituționale”, cel acuzat fiind fostul președinte Poroșenko. Toate acuzațiile vizează incidentul din 25 noiembrie 2018, din strâmtoarea Kerci.

„Acțiunile lui Poroșenko au avut ca scop provocarea deliberată a Federației Ruse pentru a răspunde cu acțiuni agresive într-o situație tensionată, ceea ce a cauzat pierderi în inventarul marinei ucrainene”, spune avocatul Andrei Portnov, fostul șef adjunct al administrației ex-președintelui Viktor Ianukovic. Poate fi o confruntare politică, având în vedere trecutul lui Portnov, dar merită să urmărim cum evoluează lucrurile.

Pentru că dacă se confirmă faptul că Poroșenko a provocat incidentul pentru a determina o reacție a Rusiei, trebuie să ne gândim bine la toată isteria pe care serviciile secrete ucrainene o întrețin în relația cu Rusia. Nu pentru altceva decât pentru faptul că e bine să ne gândim de mai multe ori înainte să ne amestecăm într-o ciorbă atât de fierbinte în care chiar nu avem ce căuta.

De ani de zile serviciile de la Kiev ne vând gogoși pentru a întreține o atmosferă tensionată în zonă. Iar noi ca români avem alte priorități; în nici un caz sprijinirea unui regim care nu doar că stăpânește teritorii românești, dar mai și interzice limba română în școli.