23 februarie 2024
SănătateAnaliza epidemiologică a afecțiunilor respiratorii în județul Bacău

Analiza epidemiologică a afecțiunilor respiratorii în județul Bacău

În perioada 20-26 noiembrie 2023, Județul Bacău a fost martorul unei situații epidemiologice semnificative în ceea ce privește afecțiunile respiratorii, inclusiv Infecțiile Acute ale Căilor Respiratorii Superioare (I.A.C.R.S.), pneumonii și bronhopneumonii. Datele furnizate reflectă o analiză detaliată a distribuției acestor afecțiuni în diferite grupe de vârstă, evidențiind impactul lor asupra comunității.

I.A.C.R.S.:În ceea ce privește Infecțiile Acute ale Căilor Respiratorii Superioare, s-au înregistrat în total 1,282 de cazuri. Distribuția pe grupe de vârstă arată o prevalență mai ridicată la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 1 an (183 de cazuri) și la adulții cu vârste de 15 – 49 ani (410 cazuri). Internările au fost necesare în 57 de situații, cu o concentrare mai mare la cei mai mici și la categoria de vârstă 15 – 49 ani.

Pneumonii și Bronhopneumonii:

În aceeași perioadă, pneumoniile și bronhopneumoniile au afectat un total de 307 persoane. Copiii cu vârste între 2 și 4 ani au avut o incidență mai ridicată, înregistrându-se 55 de cazuri, în timp ce grupa de vârstă 5 – 14 ani a avut 81 de cazuri. A fost necesară internarea a 117 de persoane, iar cele mai afectate categorii de vârstă au fost 0 – 1 an și 15 – 49 ani.

Decese și Gripa de Tip A:

În ciuda numărului semnificativ de cazuri, nu s-au înregistrat decese în rândul persoanelor afectate de pneumonii și bronhopneumonii în această perioadă. Cu toate acestea, este important de menționat că există un caz confirmat de gripă de tip A la grupa de vârstă “peste 65 de ani”. Aceasta subliniază importanța vaccinării și a măsurilor preventive, în special pentru categoriile de vârstă vulnerabile.

Datele prezentate reflectă o incidență semnificativă a afecțiunilor respiratorii în judetul Bacau în perioada menționată. Concentrarea sporită în rândul copiilor mici și a adulților tineri indică necesitatea unor măsuri de prevenție și de gestionare adaptate acestor grupuri de vârstă. În plus, confirmarea unui caz de gripă tip A la vârsta de peste 65 de ani subliniază vulnerabilitatea acestui segment și necesitatea unei atenții sporite din partea autorităților sanitare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri