23 aprilie 2024
OpiniiEditorialAnalfabeti cu diploma

Analfabeti cu diploma

Daca in primii ani de când s-a „licentiat” ocupatia de somer, marea majoritate a acestora era calificata, instruita, cu scoli profesionale, licee industriale si studii superioare, aruncati in strada ca urmare a inchiderii si distrugerii multor intreprinderi, dar si a reducerii investitiilor, in ultimii ani, se inregistreaza un fenomen extrem de ingrijorator: semianalfabetismul si chiar lipsa oricarei instruiri a celor care sunt in cautarea unui loc de munca, in conditiile in care structurile economice s-au tehnologizat la nivel inalt, s-au computerizat, digitalizat (!), super-profesionalizat. Fraza, extrem de lunga, cere explicatii.

Ce s-a intâmplat in doar 15-20 de ani, unde ar trebui sa cautam cauzele. Nu-i greu si nici complicat de raspuns: structura invatamântului gimnazial si liceal, “umanizarea” lui, in detrimentul celui profesional, tehnic, nivelul foarte scazut al cerintelor, al predarii si asimilarii, la care se adauga lipsa de perspectiva, a interesului, dar mai ales a conditiilor sociale si materiale din familiile de unde provin elevii, liceenii, viitorii someri. Argumentele vin de la “Capacitate”, de la BAC, din situatiile privind abandonul scolar, imposibilitatea de a mai iesi din sat, pentru a urma un liceu, ce sa mai vorbim de o facultate. Mii si mii de adolescenti si tineri isi incheie instruirea la nivelul gimnaziului, finalizat, si el, doar ca statistica seaca, deoarece capitolul calitate este tabu, se lucreaza doar cu “media”, “in medie”, “in general”.

Nimeni, dar absolut nimeni nu pune piciorul in prag: fratilor, este grav, am nenorocit si continuam sa nenorocim o generatie, mai multe generatii, cheltuim banii contribuabilului pentru a scoate pe portile scolilor analfabeti, rebuturi umane, condamnati la izolare, le luam, cu indiferenta noastra, dreptul la integrare in societate, le distrugem sperantele, visurile, le refuzam dreptul la munca, la implinire ca oameni.

Ar fi o concluzie, dar nu putem sa nu gândim ce se intâmpla cu societatea, cu viitorul natiei, care, normal, isi sustine existenta prin cei care vin din urma. Cine si ce vine din urma? Scoala arunca vina pe familie, familia pe scoala, scoala pe minister, ministerul pe guvern. Guvernul? Guvernul incepe sa fie populat de noii absolventi, locuitori ai statisticii de care vorbeam la inceput.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri