Un post de televiziune a demarat o campanie de sensibilizare a celor responsabili de starea jalnica a invatamântul rural, unde analfabetismul si abandonul scolar sunt la ordinea zilei. Unde dascalii demotivati se straduiesc totusi (cu unele exceptii), sa ii tina la scoala pe micuti. Unde, in ochii parintilor, multi dintre ei de asemenea analfabeti, muncile gospodaresti primeaza in fata „pierdutului de vreme” cu scoala.

Si zau ca ti se rupe inima la vederea acestor copii, carora taticul nu le-a cumparat manual fiindca a cheltuit banii la birt, ori care nu au incaltari sau haine cum trebuie sau care umbla prin ploaie sau soare, glod sau praf, ca sa mai desluseasca o buche in scolile subrede.

Intr-un cu totul alt registru, vedem cât de usor se poate transforma omul din analfabet in erudit scriitor. Este vorba, bineinteles, despre pleiada de autori aparuta din beciurile domnesti, unii dintre ei mafioti de-a binelea, dar care brusc s-au aplecat cu gândul si penita asupra hârtiei, sa insire cunostinte vaste pe care le-au tinut ascunse in subconstient, in vreme ce furau cu ambele mâini de pe unde apucau.

Carti pe banda rulanta ies din puscariile tarii, insa care ori sunt suspecte de plagiat, ori nu au nici o valoare stiintifica. Un escroc dintr-asta a scris patru lucrari stiintifice din domenii total diferite, ceea ce doar colective multidisciplinare de specialisti ar fi putut face. Un alt puscarias milionar a scris patru carti despre jurnalism. Asa considera statul ca este util societatii. Si toate astea, in vreme ce oamenii onesti si coatele tocite pe bancile scolilor se chinuiesc ani de zile sa scrie o lucrare.

Mai sunt si plagiatorii care isi pun in CV diplome cumparate pe bani si influenta. Doctori facuti la apelul de seara, dar mai rau decât atât, personaje publice care nici macar bacalaureatul nu au fost in stare sa il ia daca nu l-ar fi cumparat. Exemple sunt si doi primari din judetul nostru, care condamnati penal fiind, in loc sa isi dea demisia au trebuit dati afara. Iar acum isi vor scaunele inapoi.

La talpa tarii, niste copii se straduiesc sa razbata in viata, intr-o vreme când cartea a devenit mai importanta decât banuiesc amarâtii lor parinti. Insa de acesti copii statul nu pare sa aiba nevoie asa cum are nevoie de infractorii cu diplome.