Vara aceasta a inceput destul de prost pentru turismul bacauan, dupa ce anul trecut parea ca si acest domeniu de activitate isi revine dupa criza financiara. Caderea neasteptata se intâmpla – din câte spun operatorii din turism – in primul rând din cauza ca bacauanii par sa fie mai tentati pentru a-si proteja economiile sau a le investi in altceva decât sa le cheltuiasca pe excursii si vacante cum se intâmpla frecvent pâna in 2008.

Si chiar daca destinatiile de vacanta au ramas, in general, cam aceleasi ca in anii trecuti, din ce in ce mai putini bacauani mai ajung in acele locuri. „Este cel mai prost an de când fac afaceri in turism. Credeam ca se relanseaza treaba, fiindca 2013 a fost un an bun fata de cei dinainte. Dar lucrurile au cazut din nou.

Nimic nu merge in tara asta! Nici programul «Litoralul pentru toti» (derulat din aprilie pâna pe 15 iunie – n.r.), in ciuda preturilor accesibile, nu a fost un succes, fiindca in iunie a plouat mult si asta a afectat vânzarile”, spune Gelu Elisei, managerul Agentiei de turism „Estival Tour”. El a mai precizat ca principalele destinatii vizate de bacauani sunt Creta si Antalya, pentru care exista doua curse de avion charter cu plecare de la Bacau, precum si Bulgaria, pentru care biletele au fost vândute inca din februarie.

PUBLICITATE

Un pic diferit se vad lucrurile din punctul de vedere al Lilianei Manole, managerul Agentiei „Top Travel” din Bacau. „Vânzarile au fost cam aceleasi ca si anul trecut, insa anul acesta a trebuit sa muncim extrem de mult in plus pentru a cauta alternative pentru vacante la preturi mai mici. Bugetele de calatorie ale bacauanilor par sa fi scazut anul acesta”, spune managerul Liliana Manole. Cât despre destinatiile preferate, tot ea spune ca nu exista una preponderenta, ci un echilibru intre Bulgaria, Turcia si Grecia, unde se pleaca mai ales cu masinile mici, cu autocarul si, abia in ultima instanta cu avionul.

„Am fost de curând pe Litoralul românesc si m-am bucurat sa constat ca s-au imbunatatit foarte mult conditiile, ca hotelierii nostrii au inceput sa se adapteze la cerintele publicului. De unele lucruri sunt de-a dreptul incântata. Problema este ca e greu sa schimbam mentalitatile, sa ii facem pe români sa aiba incredere si in serviciile de la noi, nu doar in cele de peste hotare”, a conchis Liliana Manole.

Câti bani dau românii pe vacante

Destinatiile preferate de familiile cu copii pentru vacanta de vara sunt cele din apropierea litoralului, fie ca este vorba de turismul intern sau de cel extern (Bulgaria, Turcia, Creta sau Spania), se arata într-un comunicat al agentiei de turism Paralela 45.

Bugetul mediu alocat de români pentru vacantele în tara se situeaza între 370 si 470 de euro de familie, în timp ce pentru destinatiile în strainatate se cheltuiesc, în medie, 850-1150 de euro. Tendintele din anii trecuti arata ca familiile cu copii de pâna în 5 ani prefera, în cea mai mare parte, sa mearga pe litoral românesc, iar restul aleg destinatii externe precum Bulgaria, Turcia, Grecia, Creta sau Spania. Statiunea Mamaia se afla in topul preferintelor românilor pentru turismul intern de vara. Pe litoralul vecin, românii prefera statiunea Albena.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ