Locul 1 pe echipe

2020 a fost anul lor. Au spus-o rezultatele, au recunoscut-o specialiștii. În ciuda pandemiei, secția de lupte a SCM Bacău a dominat întrecerile interne, reușind să ocupe, în premieră, locul 1 pe cluburi și pe echipe atât la juniori, cât și la seniori. Și asta cu toate că gruparea pregătită de Ion Șarban, Cătălin Matache, Ion Butucaru, Irinel Botez și Sorin Tașcă include un singur senior „cu acte în regulă” din punct de vedere al vârstei: Alexandru Solomon. În rest, doar „babies” care au demonstrat că pot depăși nu numai adversarii, ci și limitele de vârstă.

Calendar extern ofertant

Și dacă 2020 a fost anul lor, 2021 nu poate fi altfel. De data aceasta, însă, și pe plan internațional. Cu atât mai mult cu cât calendarul este unul cât se poate de ofertant (Europene și Mondiale la Seniori, Europene la juniori și U23), sigur, în condițiile în care și evoluția sau mai degrabă involuția pandemiei o va permite. „Dacă anul trecut am fost văduviți de competiții internaționale, în 2021 suntem pur și simplu răsfățați în această privință. Avem o mare dorință de a ne demonstra valoarea și pe plan extern”, a punctat directorul SCM Bacău, antrenorul de lupte greco-romane, Ion Șarban.

Cantonament în Poiană

Cu „domiciliul fix” în Bacău, Centrul Național Olimpic al Juniorilor va avea, începând de azi și până la finalul lunii ianuarie, „viză de flotant” la Poiana Brașov. Aflat sub comanda antrenorului băcăuan Cătălin Matache, lotul național de juniori care se va pregăti în cantonamentul din Poiană cuprinde nu mai puțin de șase luptători de la SCM și CSM Bacău. Este vorba de Denis Mihai, Igor Botez, Răzvan Manolache, Ionuț Manolache, Daniel Bezman și „new-entry”-ul  Ali Gean. „Ali Gean este un tulcean de mare perspectivă, care, începând din 2021, va lupta pentru Bacău”, a punctat Cătălin Matache.

„Categoria noastră”

Matache este convins că 2021 va aduce satisfacții luptătorilor băcăuani pe plan extern. Inclusiv la seniori. „Țelul meu este ca atât la Europenele din aprilie, programate în Polonia, cât și la Mondialele de după Olimpiadă să atacăm serios categoria 63 kg, categoria noastră, cum o denumesc eu”, a precizat Cătă Matache, care a detaliat: „Avem doi sportivi la această categorie care pot face o figură frumoasă. Este vorba de Solomon și Pal. Care va fi mai în formă, va reprezenta România la Mondiale și Europene”.

Pe podium în Germania

Cele mai mari speranțe la medalii le au însă juniorii, al căror contingent băcăuan îl include și pe Vasile Cojoc. Campion european de cadeți în 2019, Cojoc  se pregătește în această iarnă cu lotul mare al României, dar la Europenele de juniori programate la Dortmund, în Germania, în perioada 28 iunie – 4 iulie, va face parte din lotul condus de Matache. La CE din Germania, Cojoc, Denis Mihai, Igor Botez și compania sunt creditați cu șanse mari în lupta pentru medalii. „Nici nu concepem să nu fim pe podium la Campionatul European de juniori”, a declarat Ion Șarban.

Obiective îndrăznețe

Așa cum este și cazul lui Vasile Cojoc, o parte dintre juniori vor ataca și categoriile mai mari de vârstă. „De exemplu, antrenorul Ion Butucaru și-a fixat ca obiective pe plan extern cu Denis Mihai și Vasile Cojoc locurile 1-3 la Tineret U23 și locurile 1-6 la Seniori. Sunt obiective foarte îndrăznețe, în ton cu ambițiile, valoarea și munca depusă la SCM Bacău”, a precizat Ion Șarban. Prin urmare, un 2021 de luptă și de lupte. Și, bineînțeles, de medalii!PUBLICITATE