Un concert extraordinar în această săptămână. Joi, 21 noiembrie, ora 18.30, la Sala Ateneu, soprana Gabriela Iştoc, sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters, intra în lumea muzicii lui Richard Strauss, interpretând cele mai frumoase lieduri “Vier Letzte Lieduri”, dar şi “Zueignung”. În concert şi Simfonia a IV-a “Romantica”, de Anton Bruckner.

În 1886 Strauss a cunoscut-o pe Pauline de Ahna, soprana cu care avea să se căsătorească. Aceasta mai cântase de câteva ori la München sub bagheta lui şi se povestește că, la una din repetiţii, între cei doi a izbucnit o ceartă violentă. Strauss a dispărut în cabina ei şi au ieşit de acolo anunţând că s-au logodit.

Dragostea lui Strauss pentru Pauline şi-a găsit expresie în nenumărate lieduri compuse special pentru ea.

După unii autori, cele mai frumoase dintre toate rămân “Vier Letzte Lieduri”, compuse în 1948. Melodiile sunt Frühling, September, Beim Schlafengehn şi Im Abendrot. Titlul Vier Letzte Lieder a fost dat de prietenul lui Strauss, Ernst Roth, care a publicat cele patru piese ca o singură unitate în 1950 după moartea lui Strauss. Aceste superbe lieduri le ascultăm şi noi, joia aceasta, în interpretarea sopranei Gabriela Iştoc.PUBLICITATE