7 mai 2024
Cultură„Amintirile din război ale învăţătorului Cezar Uncescu”

Lansare de carte la Muzeul de Istorie

„Amintirile din război ale învăţătorului Cezar Uncescu”

Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită, începând din 1977, pe 18 mai, a fost instituită de Consiliul Internaţional al Muzeelor, pentru a aduce în atenţia publicului rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii.

Tema aleasă pentru acest an este ”Hyperconnected museums: New approaches, new publics” (”Muzee interconectate: Noi abordări, un nou public”).

Interconectivitatea este un termen inventat în 2001 pentru a descrie multiplele înţelesuri ale mijloacelor de comunicare de care dispune astăzi societatea, precum contactul vizual, emailul, mesageria instant, telefonul sau internetul. Această reţea globală de conexiuni devine din ce în ce mai complexă, mai diversă şi integrată. Muzeele urmează această nouă tendinţă şi depun eforturi pentru a se integra în lumea interconectată de astăzi.



La fel ca în fiecare an, muzeele din Bacău marchează această zi prin organizarea de multiple şi diverse activităţi, cu precădere cele la care publicul este invitat să se “interconecteze” la produsele muzeistice.

Vineri, de la ora 11.00, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, a avut loc, în prezenţa unui public restrâns, lansarea volumului “Amintirile din război ale învăţătorului Cezar Uncescu (1916 – 1818)”, editori fiind dr. Anton Coşa şi Lenuţa-Gabriela Ocneanu. Volumul, apărut la Editura Magic Print Oneşti, vede lumina tiparului în anul 2018, anul când România aniversează Centenarul Marii Uniri şi este închinat acestui important eveniment istoric, scrie dr. Anton Coşa, pe coperta a IV-a a cărţii.

Volumul a fost pregătit pornind de la un manuscris păstrat în colecţiile Bibliotecii Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, care a intrat în patrimoniul Muzeului prin donaţie, în anul 1997, împreună cu alte documente care au aparţinut învăţătorului Cezar Uncescu. Cartea a fost prezentată publicului de prof. Gheorghe Manolache, de la Colegiul „Henri Coandă”, plecând de la biografia autorului „Amintirilor”, care s-a născut în anul 1885, în satul Bălaia, din comuna Mărăşti, astăzi Filipeni, iar după finalizarea studiilor îşi va desfăşura activitatea ca învăţător în satul Berbinceni – Secuieni. Mobilizat pe 20 iulie 1916, Cezar Uncescu este repartizat la un regiment aflat la Roman, după care îl găsim, după cum consemnează în „Amintiri” pe toate teatrele de război din Moldova şi Transilvania, participând la momente memorabile din cadrul Războiului de Întregire Naţională. Nimic nu a rămas neconsemnat din viaţa de pe front, luptele la care a participat, scrie cu dragoste de colegii şi camararazii lui, cu ironie şi critic faţă de înzestrarea armatei, pregătirea soldaţilor, cât şi despre eroismul lor.

Volumul este o istorie vie, pas cu pas, zi de zi, din acei crânceni ani, de aceea poate fi considerat o frescă a satului românesc, a portului, obiceiurilor şi situaţiei ţăranului român, a ororilor războiului.

Meritul editorilor este cu atât mai mare cu cât nu s-au rezumat la o simplă transcriere a „memoriilor”, ci i-au adăugat o cuprinzătoare şi lămuritoare prefaţă, o notă asupra ediţiei, un glosar, indice antroponimic şi toponimic, adăugâng hărţi şi footografii din colecţia autorului sau din cea a Complexului Muzeal, astfel că, în final, cititorul are acum la dispoziţie un document ştiinţific de primă mână.

Volumul a apărut cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bacău şi face parte din Programul de acţiuni pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri