20 aprilie 2024
Cultură„America de-Acasă”, un spectacol extraordinar cu actori din cinci ţări

„America de-Acasă”, un spectacol extraordinar cu actori din cinci ţări

Având ca fundament conceptual inedit – limba română văzută ca Patrie a tuturor românilor, ca singurul resort capabil să reconfigureze starea de ACASĂ, Rezidenţa Internaţională de Teatru „America de-acasă”, desfăşurată în perioada 11 noiembrie – 22 decembrie 2019, la Centrul de Cultură „George Apostu”, din iniţiativa directorului general Gheorghe Popa, a adus pe aceeaşi scenă actori profesionişti ce activează în cadrul teatrelor naţionale din regiunile istorice din imediata apropiere a României.

Avanpremiera spectacolului „America de-a Acasă” a avut loc vineri, 20 decembrie, pe scena Teatrului Municipal „Bacovia”, partener al proiectului, în prezenţa autorului piesei, dramaturgul Mircea M. Ionescu, a regizorului Geirun Tino (directorul Teatrului „Pygmalion” din Viena), a unui numeros public.

Piesa este povestea unui român (se vede aici experienţa dramatică a fostului mare cronicar sportiv Mircea M. Ionescu), care a reuşit să evadeze din iadul roşu al celor aproape 60 de ani de dictatură comunistă, pentru a lua o gură de aer (american) şi de a se întoarce ACASĂ întărit, pentru a trece „prin foc şi sabie” zgura de-acasă, de după Revoluţie, pentru a schimba mentalităţi, atitudini, percepţii. Nu va reuşi! Mocirla de aici este prea groasă, însă eşecul pare aparent, ştafeta va fi dată mai departe, semn că nu totul este pierdut. De la un capăt la altul, piesa este un apel la unitate, la promovarea limbii române şi a iubirii de ţară.



Este un spectacol integrator, emoţionant, o dramă a neadaptării, dar şi a speranţei. Rolul principal, Americanul, i-a revenit lui Oleg Căşuneanu (Teatrul „Bogdan Petriceicu Haşdeu” – Cahul, Republica Moldova), Bătrânul (Tudor Andreiţă – artist emerit la acelaşi teatru), Puştiul (Gheorghe Vlăduţ Gavriş – Viena), Preşedintele (Ionel Cugia, Secţia română a Teatrului „Sterija”- Vîrşeţ, Serbia), Nepotul (Bogdan Matei (Teatrul Municipal „Bacovia” – Bacău, România), Soţia (Claudia Motea – Bucureşti, România, fostă emigrantă în Canada), cu participarea actorilor Noemi Eliza Judeu, Florina Găzdaru, Dumitru Rusu, Bogdan Buzdugan (Teatrul „Bacovia” Bacău) şi a elevilor Cristina Bodnariuc, Karla Merluşcă, Andreea Radu, Denisa Mina şi Cosmin Rusu, de la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”.

Scenografia este semnată de Sofia Lucic (Vârşeţ), coregrafia – Simona Baicu, conducerea muzicală – Andreea Simon (ambele de la C.N „George Apostu”), montaj video/coloana sonoră – Ovidiu Ungureanu, membru UAPR, fondator al Studioului Chromatique – propducţie foto-video. Cum avanpremiera este socotită o repetiţie generală, premiera oficială a avut loc duminică seara, 22 decembrie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului „Bacovia”.

Foto: VEM

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri