In doar o singura luna, inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau au luat la verificat sute de agenti economici din tot judetul. Din pacate, cu ocazia inspectiilor, au iesit la iveala numeroase situatii de incalcare grava a regulilor de comercializare in deplina siguranta a alimentelor destinate populatiei.

Prin urmare, personalul DSVSA Bacau a fost nevoit sa aplice sanctiuni contraventionale, din care 28 amenzi in valoare totala de 26.720 lei, precum si 26 avertismente scrise, care obliga respectivul comerciant sa remedieze neajunsul constatat la control. „In principal, sanctiunile au fost aplicate pentru ca alimentele erau manipulate necorespunzator, caz in care amenda prevazuta este de 2.000 lei, dar si pentru comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar si fara respectarea conditiilor de igiena conform legislatiei in vigoare, la acest capitol fiind aplicate 4 amenzi contraventionale, in valoare totala de 3.800 lei”, a declarat Vlad Gheorghita, purtatortul de cuvânt al DSVSA Bacau.

Totodata, comerciantii au mai fost sanctionati si pentru ca spatiile de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare nu erau intretinute, la fel, nici instalatiile, utilajele si ustensilele de lucru folosite, in aceste cazuri fiind aplicate 5 amenzi contraventionale in valoare totala de 3.600 lei. Un alt comerciant a fost amendat cu 1.200 de lei, intrucât acesta avea la vânzare produse alimentare despre care nu se stia de la ce producator provin, in vreme ce altul s-a pricopsit cu o amenda de 6.000 de lei, intrucât existau grave erori in documentele de transport sau in alte documente prevazute de legislatia veterinara privind individualizarea si numarul animalelor, sortimentele si cantitatea de produse de origine animala etc.

In plus, 13 proprietari de animale au primit amenzi totale de 7.800 de lei pentru simpla vânzare sau instrainere a animalelor, cumpararea ori luarea acestora in proprietate cu orice titlu, fara documentele prevazute de legislatia sanitara in vigoare. „In acest context, recomandam consumatorilor sa achizitioneze produse alimentare numai din unitati autorizate sanitar veterinar.

În cazul în care cetatenii vor cumpara produse din spatii improvizate sau din «sistemul stradal», se expun riscului îmbolnavirii. In plus, consumatorii nu trebuie sa cumpere din unitatile de comercializare produse care nu sunt etichetate sau care prezinta semne de alterare”, recomanda veterinarii bacauani. In cazul în care constata nereguli care ar putea pune în pericol sanatatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 – DSVSA Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Planificarea acestor controale e calcaiul lui Ahile al acestei activitati de control ,adica sunt facute doar pentru amenzi.O masura corecta ar fi ca la autorizarea activitatii patronul sa fie obligat sa faca un curs “de alfabetizare” in domeniul masurilor sanitar-veterinare legale necesare pentru desfasurarea activitatii sau buletine informative sanitar-veterinare clare ,explicite,exhaustive,specifice diveselor activitati economice etc.Insa la noi controlul de pedeapsa nu seveste cetateanului absolut deloc ci doar mareste doar cuantumul “atentiei” fata de acesti functionari care mimeaza din an in pasti ca-i intereseaza siguranta alimentara, din punct de vedere sanitar-veteterinar , a cetateanului .Succesuri tot mai mici la amenzi!

  2. Calcaiul lui Ahile al acestor controale e ca sunt facute doar pentru amenzi.In realitate pentru ameliorarea cu adevarat a sigurantei alimentare ar servi cu totul altfel de masuri cum ar fi obligarea patronului-la autorizare- si a salariatului-la angajare- a frecventarii unui curs standart cu durata de 8-16 ore privind masurile sanitar-veterinare specifice diverselor activitati de comert ca sa stie clar ce trebuie sa faca in activitatea care o desfasoara.Comerciantii “ignoranti” se gasesc astfel la bunul plac al acestor functionari.Ar fi logic sa stii din punct de vedere practic care sunt exigentele sanitar-veterinare legale,apoi in caz de nerespectere sa fii amendat.Amenda are un efect minim(aproape 0) referitor la sistemul legal privind siguranta alimentelor.Succesuri la amenzi veterinarilor,ca in ce priveste siguranza alimentelor …

LĂSAȚI UN MESAJ