25 aprilie 2024
ActualitateAmenzi de peste un milion de lei pentru muncă ”la negru”

Amenzi de peste un milion de lei pentru muncă ”la negru”

Anul trecut, aproape 15 la sută dintre angajatorii verificați în ceea ce privește respectarea legislației muncii au fost surprinși pe picior greșit și sancționați, ceea ce este o proporție destul de mare.

Mai exact, dintre cei 2.659 agenți economici luați în vizor de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, 393 au fost amendați pentru că încălcau prevederi esențiale din legislația menționată mai sus. Valoarea totală a amenzilor se ridică la nu mai puțin de 3.786.100 lei.

Aproape jumătate din această sumă o reprezintă sancțiunile contravenționale aplicate pentru muncă nedeclarată. Astfel, pe această temă, în urma controalelor efectuate de către cei 3 inspectori de profil ai ITM Bacău, 109 angajatori au fost depistați că nu respectă reglementările legale privind utilizarea forței de muncă. Din 491 controale întreprinse în acest sens, 445 au fost derulate în cadrul unor campanii naționale și al acțiunilor locale de identificare și combatere a muncii nedeclarate, iar 46 au fost desfășurate ca urmare a sesizărilor adresate ITM-ului de către tot atâția salariați. Dintre cei 491 agenți economici, 68 au fost găsiți că practicau munca ”la negru”.



La aceștia au fost identificate 69 persoane care lucrau fără a avea încheiat contract individual de muncă. Altele, deși aveau semnat acest act, nu erau înscrise de către angajator în registrul general de evidență a salariaților, în format electronic, REVISAL. Pentru neregulile respective, agenții economici în cauză au fost sancționați contravențional cu amenzi în sumă totală de 1.522.000 lei.

Din această sumă, 1.330.000 lei sunt amenzile dispuse pentru neîncheierea contractului individual de muncă. Dar inspectorii ITM au sancționat și 9 dintre cele 69 persoane, pentru că, în mod conștient, au acceptat să lucreze fără contract de muncă. Atunci când o persoană prestează o activitate știind în mod cert că nu are încheiat un contract de muncă, ea riscă să fie sancționată cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 lei.

Dacă un angajator folosește la muncă o persoană fără a-i fi încheiat contract sau nu a transmis acest act în REVISAL, el va fi sancționat cu o amendă în sumă fixă de 20.000 lei pentru fiecare caz în parte. Cumulat, valoarea amenzilor aplicate pentru fiecare abatere nu va depăși 200.000 lei.

Aceeași sancțiune, de 20.000 lei (cumulat 200.000 lei), este prevăzută și pentru utilizarea în activitate a salariaților pe timpul în care ei au contractul de muncă suspendat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri