Nu mai puțin de 15 la sută dintre angajatorii verificați, în ianuarie, în ceea ce privește respectarea legislației muncii au fost surprinși că se abat de la aceasta. Ceea ce este o proporție destul de mare. Mai exact, dintre cei 217 agenți economici care au trecut luna trecută prin vizorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, 32 au fost amendați, deoarece au fost surprinși că încalcă flagrant legislația amintită.

Amenzile aplicate însumează 317.900 lei. Cum era de așteptat, mai mult de jumătate din amenzi o reprezintă cele date de către inspectorii ITM, pentru încălcarea actelor normative referitoare la relațiile de muncă. Astfel, dintre cei 120 angajatori, verificați din acest punct de vedere, 29 au fost sancționați contravențional, 10 primind avertisment, iar 19 fiind amendați, în total, cu 225.900 lei. Din această sumă, peste 90 la sută este valoarea totală a amenzilor dispuse de către inspectorii ITM pentru muncă ”la negru”. Referindu-se la aceasta, Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău, ne-a declarat:

”În luna ianuarie, opt angajatori au fost depistați că practicau munca fără forme legale. La aceștia au fost identificate 11 persoane care lucrau și nu aveau încheiat contract individual de muncă. Amenzile aplicate celor opt agenți economici însumează 210.000 lei”. Ceilalți 11 agenți economici sancționați pentru nerespectarea actelor normative privind relațiile de muncă au suportat amenzi în valoare totală de 15.000 lei. Ei au încălcat normele referitoare la munca suplimentară, de noapte sau la repausul săptămânal ori nu au întocmit și completat la zi registrul general de evidență a salariaților (REVISAL).PUBLICITATE