15 iulie 2024
ActualitateAmenzi de peste 200.000 lei în construcții, pentru încălcarea normelor de sănătate...

Amenzi de peste 200.000 lei în construcții, pentru încălcarea normelor de sănătate și securitate în muncă

În decembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău a finalizat încă o campanie de control, desfășurată timp de 9 luni, în sfera construcțiilor civile și industriale. Acțiunea a fost dispusă la nivelul întregii țări de Inspecția Muncii și a avut ca obiectiv verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă (SSM).

Concret, inspectorii de specialitate ai ITM Bacău au verificat, la agenții economici din domeniul vizat, organizarea activității de SSM pe șantierele temporare sau mobile, instruirea lucrătorilor, lucrul la înălțime și acordarea echipamentului individual de protecție, corespunzător sarcinii de muncă, utilizarea instalațiilor de ridicat și protecția împotriva electrocutării, precum și cerințele minime de securitate și sănătate la lucrările de săpături.Toate aceste aspecte au fost controlate de către inspectorii SSM la un număr de 56 angajatori de profil, dintre care numai unul a scăpat de sancțiune. Mai exact, 24 operatori economici au fost amendați, iar alți 31 au primit avertisment.

Valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la nu mai puțin de 204.000 lei. Dintre angajatorii sancționați, 2 au fost amendați, în total, cu 20.000 lei, pentru că nu au dus la îndeplinire măsurile dispuse de către inspectorii SSM la controlul anterior. Alții au fost amendați pentru că salariații lor nu utilizau echipamentul individual de protecție din dotare ori deoarece nu au adoptat tehnologii de fabricație, respectiv soluții conforme cu prevederile legale.

Restul angajatorilor amendați au fost nevoiți să cotizeze la bugetul statului pentru că nu le-au pus la dispoziție salariaților echipamente de lucru care să aibă sisteme de protecție colectivă.

 spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri