11 decembrie 2023
EconomieAmenzi de 600.000 lei, pentru încălcarea legislației muncii

Amenzi de 600.000 lei, pentru încălcarea legislației muncii

Luna octombrie se înscrie cu un adevărat record în ceea ce privește numărul angajatorilor amendați pentru încălcarea legislației muncii. Mai exact, dintre cei 173 agenți economici verificați din acest punct de vedere de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău nu mai puțin de 44 au fost sancționați contravențional, ceea ce reprezintă peste 25 la sută, o proporție destul de mare, nemaintâlnită până acum.

Cei 44 operatori economici au fost nevoiți să cotizeze la bugetul statului cu 596.300 lei (suma totală a amenzilor suportate de ei). Ca de obicei, ponderea în totalul amenzilor o reprezintă cele date pentru încălcarea actelor normative referitoare la relațiile de muncă, parte componentă a legislației amintite.

În domeniul relațiilor de muncă controlul a fost făcut la un număr de 98 angajatori la care lucrează 6.395 salariați. Dintre cei 98 agenți economici, 21 au fost amendați, ei totalizând sancțiuni în sumă de 402.800 lei, ceea ce reprezintă aproape 70 la sută din valoarea de 596.300 lei a tuturor amenzilor aplicate. În plus, în același domeniu au fost date și 19 avertismente. Revenind la amenzi, o parte din ele au drept cauză practicarea muncii ”la negru”. Cu această culpă au fost depistați 8 angajatori, la care au fost identificate 18 persoane care munceau fără forme legale.Marea majoritate dintre ele lucrau fără a avea încheiat contract individual de muncă. Dar au fost și cazuri în care lucrătorul a fost obligat să desfășoare activitate în perioada în care avea contractul suspendat ori angajatorul nu a completat Registrul general de evidență a salariaților pentru persoanele care munceau. Toate aceste fapte se încadrează la muncă nedeclarată. Prin urmare, cei 8 agenți economici au suportat amenzi în valoare totală de 360.000 lei. Diferența de 42.800 lei din cei 402.800 lei o totalizează restul de 13 amenzi din cele 21 aplicate pentru încălcarea reglementărilor referitoare la relațiile de muncă.

Cele 13 amenzi au fost dispuse de către inspectorii ITM deoarece angajatorii în cauză nu respectau prevederile legale privind munca suplimentară și de noapte, repausul săptămânal și Registrul general de evidență a salariaților (REVISAL), în format electronic.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri