Ambasadorul Norvegiei in România, Tove Bruvik Westberg, si reprezentantul UNICEF, Sandie Blanchet, au vizitat judetul Bacau, la un an de la lansarea proiectului “Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii”. Cele doua doamne s-au intâlnit cu oficialii judetului, in sala mare a Palatului Administrativ, apoi au vizitat comuna Lipova.

Proiectul, primul in tara de acest gen, testeaza modelul serviciilor integrate de care trebuie sa beneficieze copiii aflati in dificultate si familiile acestora, reunind serviciile de educatie, serviciile de sanatate si serviciile de protectie sociala sub coordonarea autoritatilor locale, cu sprijin tehnic si metodologic din partea autoritatilor judetene.

Beneficiile acestui model de servicii integrate au fost analizate in cadrul dezbaterii organizate de UNICEF, Consiliul Judetean (CJ)Bacau si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), precum si printr-o evaluare in teren, mai exact in Lipova, una dintre comunele incluse in acest proiect.

PUBLICITATE

Diferenta de la bine la foarte bine, in sarcina CJ Bacau

“Proiectul, de o dimensiune financiara importanta, cinci milioane de euro proveniti de la UNICEF si Regatul Norvegiei, este un proiect pilot ce se adreseaza copiilor nostri aflati in dificultate. Imi doresc ca acesta sa constituie baza unor viitoare proiecte implementate in judetul nostru, iar diferenta dintre bine si foarte bine este de datoria noastra sa o acoperim in perioada imediat urmatoare”, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.

Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, a sustinut acest proiect inca de la lansarea acestuia. ”Sunt eforturi comune ale mai multor institutii. Avem nu doar datoria de a promova acest proiect, ci si de a schimba mentalitati”, a declarat prefectul.

Sanatate, educatie si protectie sociala, intr-un pachet

Protectia specializata, asigurata de DGASPC Bacau, a evoluat semnificativ in 20 de ani, insa nu acelasi lucru s-a intâmplat cu serviciile sociale primare din mediul rural, concentrate pe acordarea de ajutoare banesti si foarte putin, uneori aproape deloc, pe prevenirea neglijarii, abuzarii sau abandonarii copiilor.

“Prioritatile prezentului sunt reprezentate de necesitatea de a cunoaste cu exactitate nevoile sociale ale comunitatilor rurale, cu precadere.Trebuie sa stim câti copii si câte familii sunt in dificultate, astfel incât sa stabilim un pachet minim de servicii ce trebuie sa includa cele trei componente de baza: educatia, sanatatea si protectia sociala. Prezenta UNICEF in Bacau incepând cu anul 2011 a fost si este o mare oportunitate. Ne-am confruntat cu bariere si constrângeri pe care nu le-am fi putut depasi fara sprijinul UNICEF. Pe termen lung, rolul familiei trebuie intarit si valorizat”, a declarat Sorin Brasoveanu, directorul general al DGASPC.

Inceput la Lipova si terminat ca politica nationala

Dupa vizitarea comunei Lipova, Ambasadorul Regatului Norvegiei in România, Tove Bruvik Westberg, a declarat: “Ma bucur sa fiu aici si sa vad angajamentul de care dati dovada. As vrea sa mentionez beneficiile lucrului in echipa. Permiteti sa va adresez felicitari pentru acest bun inceput si sa-mi exprim dorinta de a reveni cât mai curând in Bacau”.

Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF, a apreciat atât calitatea analizei realizate de DGASPC, cât si modul foarte clar si realist în care au fost prezentate constrângerile cu care se confrunta in desfasurarea proiectului.

“Pâna acum, in România, s-a pus foarte mult accentul pe infrastructura fizica, dar sper ca Bacaul va arata ca resursa umana reprezinta elementul cheie pentru dezvoltarea tarii. Vizita la Lipova confirma faptul ca proiectul nostru înregistreaza progrese. Stiu ca nu a fost usor si de aceea, cu atât mai mult, apreciez munca si efortul dumneavoastra. Ambitia noastra este ca acest model de proiect integrat de la Bacau, pentru care s-a primit si un premiu de excelenta in administratia publica, sa devina politica nationala”, a declarat Sandie Blanchet, in final.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ