Amatorismul, în politică, nu e admis, acolo nu te poți juca, viețile oamenilor nu sunt o glumă. Din păcate, cam asta am observat la cei care se ocupă, acum, de România. E limpede că nu au o experiență în a conduce o țară, dovadă stând deciziile stângace pe care le-au luat.Pare că tot ce au decis (inclusiv, ordonanțele date „noaptea ca hoții”) sunt trăirile, convingerile, ambițiile unui singur om: președintele „ghinion”. Neșansa lor a fost să ajungă la cârmă, neinvitați de nimeni, într-o perioadă de criză.

„Blestemul PSD-ului”, ar zice der präsident. Dincolo de prudența pe care ți-o impune o criză din sănătate, de dimensiunea unei pandemii, nu cred atât de necesară trei luni de restricții, ci mai curând o testare în masă. Mă uit la țările unde, culmea!, virusul a lăsat în urmă sute de mii de morți. Ele au luat măsuri de relaxare cu o lună mai devreme decât noi. Bun, să zicem că sunt diletanți ăștia care dau interviuri în chiloți sau care sfidează poporul petrecând cu trabucuri și whisky în palat. Dar, ce facem cu opinia publică, strada, hashtag-urile de tot felul.

Unde sunt? Nu spun să chemăm minerii, nici să se repete episodul ´89. Nici măcar să iasă în stradă. Mă întreb, doar: unde a atitudinea cetățenească de pe vremea „ciumei roșii”? Acum, când economia a stagnat, afacerile-s în faliment, sute de mii de șomeri, iar profesioniștii, la limită cu „finanțele”. De exemplu, unde-s cei din zona spectacolelor (nu că ar fi cei mai importanți), actorii, dar și cei din sport, știind că puțini au trăit, în astea trei luni, din „osânza” adunată (sau nu). Nu i-am văzut o secundă în „piețele” online, strigând de foame.

Ca, mai anul, când zbierau și se tăvăleau (cu jandarmii în cârcă) de numa´ – numa´. Amatori și ei. Pe actorul ăla slab care făcea pe jalnicul, plângând că se ciuntește Justiția, acum, nu-l văd frăsuidu-se că nu are unde să-și joace rolurile. Or, astea mă fac să cred că au fost cumva uneltele politicienilor care au ținut morțiș s-ajungă la borcanul cu miere. Aceiași care, la orice nereușită de-a lor, scot pe tarabă ciorba reîncălzită: „ciuma roșie”.


PUBLICITATE