Fiesta bacauana a artelor s-a deschis simplu, fara protocol, festivisme si cuvinte scrobite din partea oficialilor, cu o invitatie la teatru, la bucuria trairii unor clipe placute în compania performerilor artei stravechi a scenei, venita din partea actritei Eliza Noemi Judeu. Am luat-o, desigur, ca pe o invitatie la toate manifestarile acestui festival de anvergura, primul de acest gen din Bacau, care a debutat într-o atmosfera febrila, în aer simtindu-se miros de sarbatoare.

O mica schimbare de vreme, cu un vânt de noutate, cu o ploaie de confeti, asa cum a început spectacolul cu “Îmblânzirea scorpiei” de la Teatrul Bacovia, prezentat în premiera în Theaterstock, a fost mai mult decât binevenita. Asadar, în rol de mesager al bucuriei de a iesi din timpul diurn al rutinei, din anosta repetitie cotidiana a strictelor trebuinte, dar si de regizor al unui exercitiu de “work in progress”, de teatru în teatru, cum este noua versiune a “Îmblânzirii sorpiei”, semnata de Anca Sigartau, Eliza ne deschide usita fermecata spre altceva.

Spre o poveste scrisa de Shakespeare, pe la anul 1593, cunoscuta sub numele de “Îmblânzirea scorpiei”, jucata de nenumarate ori prin toate teatrele lumii, dupa care s-au facut si filme, si seriale TV, spusa acum, pe scena bacauana, într-un fel personal, proaspat, îndraznet, de Anca Sigartau, care si-a asumat directia de scena a unui spectacol ce pare mai curând o creatie colectiva. Pentru ca este un fel de joc si de joaca în care gasesti mai de toate, cam tot ce se poarta în teatru la ora actuala, fiecare interpret venind cu ceva a lui, creându-ti un moment de recital.

PUBLICITATE

Pentru ca nu fac o cronica propriu-zisa, ci consemnez doar niste impresii la cald, care au si ele nevoie de o decantare, altadata, dupa ce trece acest placut iures festivalier, am sa spun ca spectatorii au fost surprinsi sa vada o scorpie …neîmblânzita, într-o varianta feminista a piesei lui Shahespeare. In care Kate (Katherina), interpretata credibil de Ingrid Robu, îsi conserva personalitatea, identitatea, nu-i asa?, razbunându-se pe sotul opresor, pe care-l încapsuleaza, în final, într-o cutie neagra (dupa ce fusese ea însasi tinuta într-o cusca transparenta, spre dresura matrimoniala). Trimitându-l, probabil, în neant. Kate nu se spune “barbatului rege”, asadar, si nu-i serveste aceasta plachie de predica falsa nici surorii ei, Bianca, pentru ca se vede ca citeste doar, poticnit, în total dezacord, “postulatele” însirate cu deplina suficienta si antipatica aroganta masculina de catre Petrucchio (bun în rol Emil Mandanac). E vorba mai curând de o razbunare a scorpiei (un gen de femeie moderna, emancipata, cu spirit liber), nicidecum de o capitulare a ei, de o îmblânzire.

Actorii sunt din mai multe teatre, îi amintesc aici pe Adi Hostiuc (un remarcabil Baptista), pe Alexandra Pascu (Bianca, sora cea mica, având aceeasi gena a razvratirii, precum Kate), pe Viorel Baltag, Bogdan Buzdugan, Valentin Braniste, Stefan Alexiu, Razvan Banut, Razvan Krem Alexe, Ciprian Cârstiuc, Maria Madalina Costin (o cadâna care ne-a delectat cu un reusit dans din buric), Adina Iftime, Alina Neagu, Simona Nica, Cristian Neacsu, o echipa tânara, sprintara, cu pofta de joc. Ceea ce nu-i de ici de colo. Dimpotriva, e ceva bun, aplaudat ca atare de sala arhiplina a teatrului. (Carmen Mihalache)

* * *

Tot in prima zi, de la ora 20.30, la Teatrul de Vara „Radu Beligan”, in Sectiunea FOCUS, generosul public a aplaudat evolutia actorilor Vlad Zamfirescu, Serban Pavlu si Gheorghe Ifrim, in comedia de un rafinament aparte „Arta”, de Yasmina Reza, in regia lui Cristi Juncu. Producator: Teatrul Bulandra, Bucuresti.
Asteptata cu mult interes, la o ora destul de târzie, in Piata Catedralei Ortodoxe „Înaltarea Domnului” a evoluat trupa Les Commandos Percu (Franta), in spectacolul “Le Concert du Feu”, o aparitie inedita pentru bacauani: spectacol total, ritm, artificii, lumini, virtuozitate. Duminica, in ziua a doua, bacauanii au avut de ales dintre 10 reprezentatii, care de care mai interesante, teatru, teatru-dans, muzica fado, animatie pe catalige, iubire, tradari, culminând cu un splendid vis de vara.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Am fost la deschiderea festivalului.Din cauza caldurii o ora si patruzeci de minute cat a tinut acest ….ghiveci, am avut senzatia ca sunt intr-o sauna.Probabil ca asta a fost intentia regizoarei, de a imblanzi scorpia la sauna. Din macelaritul text Sakespearian am ramas doar cu urlete, crize de isterie provocate de deficientele glandulare ale eroinelor??? , vorbe care nu faceau parte din text, vorbirea vulgara a multor actori care nu avea nimic de-a face cu arta cuvantului si prin urmare nici cu teatrul….in rezumat regizoarea a avut material sa construiasca un CASTEL si a reusit sa “insaile” doar o biata maghernita la marginea gropii de gunoi a Bacaului. De altfel promiscuitatea a inceput chiar din holul teatrului, unde peste marmura era pusa o folie de linoleum ca in budele de trista amintire ale caselor de nebuni.. P.S. Acum am observat ca pe fatada teatrului a crescut un copac, dar nu ma mai mira nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ