Intr-o zi, un tânar a gasit un ou de vultur si l-a pus în cuibul unei gaini. Vulturul a iesit din ou si a fost adoptat de gaina. Toata viata, vulturul care nu stia ca este vultur a stat printre gaini, facând ce fac acestea: scormonea pamântul dupa seminte si insecte. Nu zbura, desi avea aripile de câteva ori mai mari decât ale suratelor gaini. Anii treceau, iar vulturul îmbatrânea ca gaina. Într-o zi, a vazut o pasare zburând deasupra. Plutea în aer, dusa de curenti. „Ce minunatie!”, si-a spus cu regret vulturul. „Este un vultur, capetenia pasarilor”, i-a spus o gaina de lânga el. „Dar nu te mai gândi la el. Niciodata nu vei putea fi asa”. Ascultator, vulturul nu s-a mai gândit la minunatia pe care o vazuse, iar dupa câtiva ani a murit crezându-se tot gaina.
Aceasta poveste trista subliniaza cât de important este cu ceea ce ne identificam. Oamenii sunt ca mladitele de vita-de-vie; avem nevoie de o vie pe care sa ne altoim. Vita în care ne altoim ne conditioneaza modul în care ne vedem pe noi însine, asteptarile pe care le avem si idealurile pe care le urmam. Materialismul, placerea si puterea sunt printre cele mai populare vite ale timpurilor noastre, în care se altoiesc cei mai multi dintre semeni. Dar odata ce ne identificam cu o vita falsa, modul în care ne percepem pe noi însine si apoi modul în care ne ducem viata devine unul fals.
În Vechiul Testament, identitatea religioasa si nationala a Israelului este amintita adesea ca o vita-de-vie pe care Dumnezeu a plantat-o. Astfel ca, atunci când Isus afirma ca el este vita, evreii au înteles cuvintele sale ca pe o invitatie la a-si transfera fidelitatea dinspre nationalismul evreiesc spre persoana si mesajul lui Cristos. Pentru a fi siguri ca înteleg mesajul, Isus le spune ca nu este o vita oarecare, ci adevarata vita-de-vie. Pentru a-l accepta pe Isus ca vita cea adevarata, în care sa se altoiasca vietile noastre, trebuie sa privim orice ideologie sau institutie umana care ne cere ascultarea totala ca fiind imperfecta sau falsa.
Vulturul din poveste a fost ca o mladita altoita pe o vita falsa. De aceea a ramas o pasare falsa toata viata. Daca o pasare înteleapta i-ar fi spus adevarul despre el, ar fi putut sa faca schimbarea de autoidentificare de la gaina la vultur. Aceasta schimbare radicala de autoîntelegere i-ar fi permis sa îsi descatuseze trasaturile care fac din vultur capetenia pasarilor. În ceea ce ne priveste, trebuie sa ne definim în termenii unitatii noastre cu Cristos, asa dupa cum mladita si via sunt una. Abia dupa aceea vom putea sa aducem roade bune; acelasi roade pe care Cristos însusi le aduce.
Ne putem aminti si de povestea trista a cardinalului Wolsey cel care, în timpul regele Henric al VIII-lea al Angliei, a acordat ascultare totala statului si nu lui Dumnezeu. Pe patul de moarte a rostit aceste cuvinte memorabile: „Daca l-as fi slujit pe Dumnezeu cu atâta daruire cum l-am slujit pe rege, el nu m-ar fi parasit la batrânete”. Viata lui a fost ca aceea a vulturului ghinionist. Tocmai de aceea, Evanghelia ne invita sa ne cunoastem mai bine, sa ne altoim pe adevarata vita care este Isus Cristos.
„Avem nevoie de o vie pe care sa ne altoim.”

Pr. Emanuel Imbrea, vicar la Parohia Romano-Catolica „Sf. Nicolae” Bacau

PUBLICITATE

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. “10 Într-adevăr, întristarea după [voința lui] Dumnezeu aduce convertirea spre mântuire, fără regrete, pe când întristarea lumii aduce moartea.

    11 Iată ce elan v-a adus tocmai această întristare a voastră după [voința lui] Dumnezeu! Ce dezvinovățire! Ce indignare! Ce teamă! Ce dorință aprinsă! Ce zel! Ce pedeapsă! .” II Corinteni 7

LĂSAȚI UN MESAJ