A fost nevoie ca vreo 20 de olandezi sa vina intr-un sat din Bacau pentru ca acea localitate sa aiba dispensar. A fost nevoie sa vina altii la noi acasa ca sa ne arate ca se poate face treaba usor si rapid.
Daca era sa fie construit de autoritati, dispensarul nici nu era proiectat la ora asta pentru ca, mai mult ca sigur, forurile decizionale inca nu ar fi terminat de negociat parandaraturile.

Dar nu spaga e principala noastra problema. Pna sa ne gândim la impartitul comisioanelor, mai avem problema implicarii in viata comunitatii. Pentru ca noi asteptam, mai degraba, sa vina altii sa ne faca treaba decât sa ne apucam noi de munca.

Si, Doamne fereste!, sa vina vorba de facau ceva pe gratis. Voluntariatul e bun doar ca sa-ti asigure un loc la o facultate de afara; daca nu mai avem interese, nu facem “munca patriotica”, asa cum era denumita problema inainte de 1989.

PUBLICITATE

Avem o problema de atitudine si inca nu ne-am dat seama de asta. Ar trebui, totusi, sa ne trezim!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. In comuna Prajesti a fost inceput de 4 ani constructia unui grup sanitar. Cum banii s-au terminat repede (si se discuta de peste un miliard si jumatate)au construit doar “la rosu” chiar si asta in mai multe reprize. Acum asteptam sa vina Olandezii, sauNemtii sau Chinezii, dar cel mai sigur ne va gasi Apocalipsa tot in stadiul acesta… Spalari de bani,de maini si scuturarii ale firimiturilor din barba (la unii…) Vorba cuiva ” ce a mancat lupul…” Pacat, mare pacat. A venit Curtea de C, a plecat Curtea de C, noi ramanem tot ca prostii…

  2. De ce altii pot si noi nu?
    Desi au trecut multi ani de la disparitia comunismului doctrina adanc inradacinata inca traieste,obisnuiti sa primim casa ,servici,butelie,etc,samd,fara ca noi sa facem nimic pe de o parte si alesii neamului fiind- trebuie sa primim caltabosi,rachie,bani, atentii pentru a ne face treaba pe de alta parte.
    Educatia ne cladeste pentru viata.Educatia celor 7 ani de’acasa unde parintii ne invata sa fim corecti,cinstiti,civilizati,buni,milostivi,educatia de la scoala unde vom primi notele nu pe cat invatam ci in functie de cine e tata si mama,educatia de la primul loc de munca unde intram la locul potrivit al omului”potrivit” deasemeni in functie de cata scoala n-‘ai’,cine sunt parintii,puterea financiara …..!
    Trebuie sa urmam exemplul cel bun ,trebuie sa vorbim mai mult prin fapte si sa “construim”mai putin prin vorbe,trebuie sa fim romani buni,drepti,cinstiti nsi harnici!

  3. La noi exista cultura realizarii voluntariatului la scara mai mica. De obicei, cateva rude si prieteni ridica o casa pentru unul dintre ei in vara asta, pentru altul in vara urmatoare, s.a.m.d. . Este tot voluntariat si intrajutorare dar cu o gandire minimala. Strainii gandesc la scara larga, si intre natii ne putem ajuta, dar eu nu as ponegri ramanii si Romania noastra.

  4. Nu doresc sa dau replici,dar pe timpul comunistilor voluntariatul era o activitate cotidiana cam in toate domeniile.Incepind cu amenajari de spatii verzi si terminid cu muncile in agricultura. Se realizau multe lucruri frumoase de care iti aduci aminte cu plecere cind intimplator treci prin locuri ce poarta amprenta munci tale. Eram tineri cu entuziasm ,cu bucurie de a trai simplu, sanatos si util. Astazi ,,tineretul studios,, are alta mentalitate: ei au o viata si viata trebuieste traita. O traiesc intens prin baruri,crisme si bodegi in aburi de alcool si fum de ,,ierburi aromate,,. Voluntariatul pentru ei este o activitate degradanta ce stirbeste personalitatea individului. Nu ofera nimic societati dar cer de la ea totul ,urgent si fara comentarii. Avem sute de mii de asistati social care primesc bani,ajutoare si indemnizatii.Gratis si fara nici un efort,bani luati cu nesimtire din buzunarul celor ce au muncit o viata. Ei nu presteaza munca in folosul comunitati,dar pretind o viata decenta si de cele mai multe ori o duc mai bine decit cei ce trudesc din zori si pina-n seara. In tarile civilizate voluntariatul onoreaza,la noi in ,,democratie,, voluntaritul umileste si degradeaza.O activitate comunista dar care a format caractere,astazi cine are caracter trece la categoria fraier.De cind am invatat sa cersim pe la usile Europei ne este rusine sa mai muncim. Vin voluntari lor sa ne scoata din mizerie.Voluntari nostri dorm linistit,statul vegheza cu atentie la somnul lor. Sa traiti bine …………

LĂSAȚI UN MESAJ