24 aprilie 2024
ActualitateAlternative pentru elevii care vor să învețe o meserie. Calificări de pe...

Alternative pentru elevii care vor să învețe o meserie. Calificări de pe băncile școlilor

„Drum sigur”. Aceasta este premisa pentru care elevii aleg să urmeze cursurile învățământului tehnologic. Un drum sigur care le garantează o calificare încă de pe băncile școlilor prin procesul de pregătire teoretică și beneficiile unei practici chiar în domeniul ales.

De mai bine de trei ani, acest tip de școlarizare a fost reintrodus în licee, înlocuind practic ceea ce odată erau școlile de arte și meserii. Numai că acum poartă denumirea de învățământ profesional cu durata de 3 ani, organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învățământului superior secundar. În Bacău, sunt astfel de cursuri la colegiile tehnice „A.Saligny”, „Gr.Antipa”, „D.Mangeron”, „Petru Rareș” „N.V.Karpen” și la Colegiul Economic „Ion Ghica”. În județ sunt astfel de licee și în Onești, Comănești, Tg. Ocna, Parincea, Dărmănești, Podu Turcului, Ghimeș Făget, Sascut și Răchitoasa. Iar calificările sunt numeroase: de la brutari, ospătari, bucătari, până la mecanic auto, lăcătuș, tâmplari, zidari, instalatori sau comerciant și lucrători în agroturism.

Bursă de 200 lei/lună

Pentru a veni în sprijinul acestor elevi, statul susține acest tip de școlarizare și acordă, lunar, o bursă de 200 de lei fiecărui elev în parte. Bursa profesională se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, a pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii examenului de certificare a calificării profesionale.

Dar, atenție! Elevii declarați repetenți nu beneficiază de acest ajutor pentru anii de studiu pe care îi repetă. Distinct de acest sprijin financiar, cei care urmează învățământul profesional cu durata de 3 ani pot beneficia și de susținere financiară, stimulente și alte forme de sprijin acordate direct de partenerul de practică. Absolvenții acestui tip de învățământ care promovează examenul, la final, primesc certificat de calificare profesională și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. Ei își pot continua apoi studiile, pe ruta progresivă și, pot susține, dacă vor, inclusiv examenul de bacalaureat.



Contracte între firme și școli

Și dacă tot vorbim de partenerul de practică, pentru o mai bună aplicabilitate a acestui tip de educație, în fiecare an școlar între firmele care pot asigura practică la locul de muncă și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău, implicit, apoi, și unitățile de învățământ, se încheie contracte-cadru pentru derularea acestor ore. Chiar în aceste zile, la ISJ se definitivează listele cu agenții economici care și-au arătat disponibilitatea de a se implica în aceste pregătiri profesionale, pentru anul școlar viitor. Prin aceste aceste contracte, agenții economici se obligă să asigure baza materială necesară desfășurării pregătirii elevilor pentru dobândirea calificării profesionale, dar și resurse umane calificate, care să învețe cursanții la locul de practică. O situație finală, avizată și de Ministerul Educației, a acestei liste va fi cunoscută abia săptămâna viitoare, dar deja se vorbește de peste 230 de firme.

„Noi avem încheiate parteneriate de practică cu diferite societăți din domeniile hotelărie, alimentație publică, protecția mediului sau electronică și automatizări. În școală, practica elevilor se realizează în două ateliere de alimentație publică și în două laboratoare.”
prof. Daniela Bilbor, director adjunct la Colegiul „Gr. Antipa”

Aerostar pregătește viitori specialiști în mai multe colegii băcăuane

Compania Aerostar Bacău, de exemplu, a solicitat ISJ sprijin pentru a identifica toate colegiile tehnologice care pot pregăti viitorii specialiști în meseriile importante pentru domeniul său de activitate, industria aeronautică.

Astfel, Colegiul Tehnic „N.V. Karpen” va avea o clasă de profesională de electromecanici pentru stații și aparatură de bord la aeronave, dar și o clasă de tehnicieni de aviație cu profil electricitate. Vor fi, însă, și clase la Colegiul „Anghel Saligny”, pentru lăcătuși construcții de structuri de aeronave și pentru meseria „structuri de aviație”, cu preponderență pe domeniul mecanic.

Tot acolo va fi cel puțin o jumătate de clasă de operatori de mașini cu comandă numerică. „Ne-am dori, a declarat Dan Paul Mălin Popa, directorul de resurse Umane și Inginerie Industrială, să obținem autorizări și pentru clase de mecanici de aviație. Poate în 2018 sau 2019 să reușim. Suntem în discuții și pentru alte meserii”.

Holzindustrie Schweighofer are deja o școală profesională, în Moinești

Compania Holzindustrie Schweighofer (HS), care are în Comănești cea mai mare fabrică de panel din lume organizată într-o singură locație, HS Baco, și este cel mai mare investitor în industria lemnului din România, are de un an în Moinești cea mai modernă școală profesională de prelucrarea lemnului din Moldova. Proiectul, în valoare de 280.000 de euro, a fost pus în practică la Colegiul Tehnologic „Gr. Cobălcescu”, unde funcționează o clasă profesională cu 28 de elevi.

14 dintre ei vor fi formați în meseria de lăcătuș mecanic, iar alți 14, în meseria de electrician de joasă tensiune. Pe lângă bursa de la stat, ei primesc de la firmă și burse de până la 750 de lei lunar, în funcție de rezultatele școlare obținute. Mai mult, în limita locurilor disponibile, acestora li se va oferi oportunitatea de angajare în cadrul Holzindustrie Schweighofer, în aceste calificări. Tot la Colegiul „Cobălcescu”, OMV Petrom susține funcționarea Școlii Petroliștilor, o școală profesională de trei ani pentru meserii din domeniul petrolului.

„Asistăm la revenirea învățământului profesional la o stare de normalitate pe care a mai cunoscut-o în trecut, prin acest parteneriat între școală, elevi și părinții lor, și agenții economici, spune prof. Stelian Ivan, directorul colegiului tehnic din Moinești. Cel mai important este accentul pus pe practică. Ponderea orelor de teorie scade abrupt după primul an. În clasa a XI-a elevii fac practică 70% din timpul de studiu, într-o unitate de producție modernă, cu dotările cele mai bune din industrie și îndrumați de profesioniști.”

„Gândim pe termen lung, iar viziunea noastră asupra dezvoltării unei afaceri sustenabile include și susținerea comunităților în care ne desfășurăm activitatea. Clădim punți pentru viitor. Un loc aparte îl reprezintă educația: contribuim la formarea viitorilor specialiști din industria lemnului. Avem parteneriate valoroase cu instituțiile de învățământ din România, cărora le acordăm sprijin pentru a le oferi tinerilor oportunități de formare profesională la cel mai înalt nivel.”
Dan Bănacu, director general al Holzindustrie Schweighofer

Roxana Neagu
Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri