Peste 40 de șomeri vor începe în această lună un curs de calificare sau recalificare, pregătire profesională pentru care nu vor plăti nimic, deoarece este suportată din bugetul de asigurări pentru șomaj. Mai exact, la mijlocul lunii septembrie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău va demara 3 programe de formare profesională, la care vor fi cuprinși 42 șomeri, aflați în evidența ei.

Astfel, 14 dintre ei se vor pregăti pentru a deveni agenți de vânzări, alți 14 vor învăța tainele meseriei de operator introducere, validare și prelucrare date și tot atâția, după finalizarea cursului, vor ști să lucreze ca ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație. Din situația prezentată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) rezultă că în 25 județe din țară vor debuta pe parcursul lunii septembrie de la 3 până la 18 cursuri. În cel 25 județe și încă unul vor participa la un program de formare profesională cel puțin 42 șomeri.

Judecând după cifrele prezentate de ANOFM, lună de lună, cele mai multe cursuri (18) și cei mai mulți participanți (252 șomeri) sunt în județul Vrancea, ceea ce este greu de crezut. O statistică aproape similară este menționată pe site-ul ANOFM și pentru județul Dîmbovița. În acest județ, ar debuta lunar între 9 și 12 cursuri, pentru 126-168 șomeri, ceea ce, la fel, pare neverosimil. În majoritatea județelor, însă, lunar debutează între 3 și 5 programe de formare profesională, la care vor fi angrenați 40 până la 100 șomeri, aceste cifre reflectând, de fapt, realitatea. Dincolo de această situație, trebuie să spunem că pregătirea profesională prin AJOFM este gratuită, pentru șomerii aflați în evidența ei. Cei din altă localitate decât Bacăul beneficiază și de decontarea cheltuielilor cu transportul.

La formare profesională gratuită au dreptul și cei care obţin venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (ISR-500 lei) şi sunt înregistrați la agenţiile de şomaj. Același drept îl au și persoanele care şi-au reluat serviciul la încetarea concediului pentru creşterea copilului, precum şi cele care s-au întors la lucru, după recuperarea capacităţii de muncă, ulterior pensionării de invaliditate. Cei interesaţi să se califice ori recalifice într-o anumită meserie sunt aşteptaţi să-şi exprime din timp opţiunea la AJOFM Bacău, str.Ioniţă Sandu Sturza, nr.63, telefon 0234525265 sau 0234576286 ori la Centrul de Formare Profesională Bacău (str.V.Alecsandri, nr.25, etajul IV, 0234514859).PUBLICITATE