25 aprilie 2024
ActualitateAlimentatia sanatoasa: un imperativ al prezentului

Alimentatia sanatoasa: un imperativ al prezentului

an prezent, pe plan mondial exista o criza alimentara care afecteaza foarte multi locuitori ai planetei. Aceasta criza nu poate ramane fara urmari nici in Romania. Se impune cu necesitate gasirea unor solutii de valorificare superioara a produselor agrozootehnice care contribuie la cresterea calitatii si eficientei in acest domeniu. Se impune elaborarea unor procedee tehnologice moderne, care sa permita separarea mai eficienta si mai riguroasa a componentelor produselor alimentare si, in consecinta, o mai buna prelucrare, conservare si prezentare a acestora. Tehnologiile aplicate an acest scop trebuie sa aiba randament ridicat si sa fie nepoluante, acestea fiind singurele care pot fi acceptate an conditiile actuale, cand Romania este membru al Uniunii Europene. Important este sa ne alimentam sanatos. Iar despre alimentatia sanatoasa, profesorul universitar doctor Grigorie Lungulescu, de la Facultatea de Chimie Alimentara Galati, a avut amabilitatea de a ne dezvalui cateva secrete despre cum si ce trebuie sa mancam.

Rep: Domnule profesor, se vorbeste despre produse bio, despre alimentatie sanatoasa. Ce inseamna produse bio?
Grigorie Lungulescu: an paralel cu preocuparile privind sporirea cantitativa a produselor alimentare, se intreprind eforturi sustinute pentru cresterea calitativa a acestora si an mod deosebit pentru obtinerea lor an stare nativa. Cuvintele sanatos, natural, bio etc sunt pe buzele tuturor. Dintre toate produsele alimentare, produsele lactate se preteaza an cel mai analt grad acestor cerinte. an ultimul timp, atat pe plan mondial cat si la noi an tara s-au intensificat preocuparile an directia obtinerii de produse lactate fermentate care sa contina bacterii lactice in stare activa. Consumul acestui tip de produse lactate este benefic, cu conditia ca microorganismele respective sa fie rezistente la acizii gastrici si la sucurile biliare. Au o luat o mare dezvoltare produsele lactate fermentate probiotice, prebiotice si simbiotice
Rep: Ce inseamna probiotic si prebiotic?
G.L.: Termenul de probiotic desemneaza un supliment alimentar cu organisme vii care influenteaza benefic organismul gazda prin imbunatatirea echilibrului microbian intestinal. Termenul de prebiotic desemneaza un ingredient alimentar nedigestibil care influenteaza benefic organismul gazda prin stimularea selectiva a cresterii si / sau activitatii unor specii sau a unui numar limitat de bacterii din colon.
Rep: Exemple?
G.L.: O asa numita “prima generatie” de prebiotice pot fi considerati factorii bifidogeni: fructooligozaharidele – atat cele cu lant lung cat si cele cu lant scurt – inulina, oligofructoza, lactuloza, arabinogalactan, derivati ai amidonului de porumb. Au fost puse la punct iaurturi care combina speciile de bacterii prebiotice cu inulina.Prebioticele asigura supravietuirea anumitor bacterii benefice, in mod special a bifidobacteriilor, dar conform rapoartelor si a altor specii de bacterii probiotice. Coexistenta dintre probiotice si prebiotice este situatia ideala. Primele sunt componentul – ingredient, care ajuta din punct de vedere functional atat compozitia produsului cat si sanatatea consumatorului, iar celelalte sunt factorii “incastrati” in produs, de natura terapeutica si profilactica care conduc catre efectul simbiotic.
Rep: Alt termen stiintific…
G.L.: Termenul de simbiotic desemneaza un amestec de probiotice si prebiotice care influenteaza benefic organismul gazda prin implantarea suplimentelor dietetice microbiene vii an tractul gastrointestinal si imbunatatirea supravietuirii acestora, majoritatea cercetarilor in domeniul sinbioticelor fiind an legatura cu efectele antitumorale ale acestora. De exemplu, un tip de aliment simbiotic este iaurtul, sau mai exact iaurturile sinbiotice.
Rep: Ce au ele special?
G.L.: Sub aspectul compozitiei chimice trebuie mentionate vitaminele existente an laptele initial sau produse prin fermentarea acestuia. Trebuie, de asemenea, avut in vedere faptul ca in produsele simbiotice producatorii adauga diferite substante precum fibre alimentare, vitamine, colagen si fier. Acestea sunt pe de o parte utilizate de organismul consumatorului, dar pot fi si factori de crestere pentru bacteriile utilizate an produs. Se poate spune ca cercetarile actuale indica utilizarea probioticelor impotriva bolilor diareice, a cancerului de colon, a digestiei lactozei, a modularii sistemului imunitar, a starii generale de sanatate a cailor urinare, ca factor antialergic, antiinflammator si hipotensiv.
Rep: Vorbim despre sanatate, dar nu se face apropape nimic pentru mediatizare.
G.L.: Pe viitor se poate spune ca, cel putin in ceea ce priveste zona est europeana, produsele probiotice vor avea o dezvoltare exponentiala. Nu poate fi vorba aici numai de dezvoltarea produselor datorita marketingului si constientizarii consumatorului in ceea ce priveste efectul benefic al unor astfel de produse, ci mai degraba de dezvoltarea ingineriei genetice si crearea unor produse care ar putea fi numite pe buna dreptate “super probiotice” cu actiuni bactericide. De exemplu, in Bacau se produc lactate fermentate probiotice care contin bacterii lactice in stare activa, furnizate de firma Christian Hansen Danemarca.

A consemnat Laurentiu Botin



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri