19 aprilie 2024
ActualitateAlesii bacauani, la raport (I)

Alesii bacauani, la raport (I)

Asociatia „Romanian Youth Movement for Democracy” (RYMD), in parteneriat cu „Un zâmbet”, a realizat o analiza privind activitatea alesilor bacauani pe perioada iunie 2012 – decembrie 2014, finantata din fonduri europene.

Indicatorii utilizati pentru Consiliul Judetean (CJ) si Consiliul Local (CL) au fost rapoartele anuale publicate pe site-ul Primariei Bacau si al CJ, proiectele, luarile de cuvânt, numarul de sedinte in care alesii au luat cuvântul si prezenta. Au fost excluse din numaratoare interventiile primarului, presedintelui CJ, viceprimarilor, vicepresedintilor CJ, presedintilor de sedinta si consilierilor desemnati sa prezinte rapoartele comisiilor.

„Am considerat aceasta masura una potrivita pentru pastrarea echilibrului si egalitatii intre consilieri, intrucât o mare parte dintre acestia nu indeplinesc niciuna dintre functiile enumerate”, arata Marian Damoc, manager de proiect.



Manolache si Stefan, cei mai vocali

In cele 64 de sedinte ale CL Bacau analizate de RYMD, nivelul mediu al prezentei consilierilor a fost de 86%. Cea mai buna prezenta au avut-o consilieri PNL, participând, in medie, la 95% din sedinte. Acestia sunt urmati de consilierii PP-DD (92%) si UNPR (90%). Ultimii sunt alesii PSD (83%) si PDL (73%). Doar patru consilieri au participat la toate sedintele pe durata mandatului lor: Radu Ababei, Ilie Birzu, Laurentiu Novac si Dragos Luchian. Vasile Dragusanu (PDL) si Vasile Tescaru (PNL) au avut o prezenta de 84%, Florin Lazar (PDL) – 77%, iar Irina Florea (PSD) – 69%.

In privinta proiectelor, alesii bacauanilor nu stau la fel de bine. Din cele 397 de proiecte propuse in perioada analizata, doar 42 (10,5%) au fost initiate de consilieri, restul apartinând primarului sau viceprimarilor. Doar 11 consilieri au semnat, ca initiatori, cel putin un proiect, cei mai activi fiind Ilie Birzu si Neculai Nechita (9 proiecte), urmati de George Bogatu (5), Elena Cosma (4) si Stefan Stanciu (3).

In privinta interventiilor, cei mai activi au fost consilieri UNPR (fosti membri PER), cu o medie de 92 de luari de cuvânt. Adica 1,4 luari de cuvânt/sedinta. Cei mai implicati au fost Cristi Manolache si Stefan Dragos, acestia insumând 35% din totalul celor 761 de interventii. Cei doi sunt urmati de Vasile Dragusanu (PDL) – 9%, Ilie Birzu – 7% si Raluca Nastase (PDL) – 5%. La polul opus se afla cei care nu au luat cuvântul niciodata: Isabela Adam, Viorel Cojocaru, Maria Enasel, Irina Florea, Corneliu Jitariu si Laurentiu Popa.

Consilierii PSD, prezenti, dar tacuti

Din 34 de consilieri judeteni, 13 nu au absentat niciodata de la sedinte, la polul opus aflându-se Gabriel Bostan (PC), cu o prezenta de doar 56%, Eugen Ganea (PDL) – 59% si Adrian Raspopa (PSD) – 78%. Pe partide, cea mai buna prezenta o are PSD, cu peste 95%, iar cea mai slaba PC si PDL, cu putin peste 80%.

Desi primii la prezenta, consilierii PSD au luat cuvântul doar de 10 ori, in medie. Reprezentatii PNL, cu o prezenta medie de aproape 95%, au intervenit, in medie, de 31 de ori. Merita remarcat ca trei consilieri – Ichim Mihai (PNL), Petrica Mihaila (PDL) si Vasile Cautis (PSD) – au vorbit in plen mai mult decât toti ceilalti la un loc, cele 342 de interventii pe care cei trei le-au inregistrat reprezentând 52% din totalul celor 646 de luari de cuvânt monitorizate. Exista si destui consilieri care nu au luat cuvântul niciodata: Gh. Belceanu, Gabriel Bostan, Carmen Dima, Codrut Enache, Gabriel Gritcu, Eugen Ganea, Vasile Isvoran, Sorin Sova si Vasile Manolache.

Asociatia RYMD a mai descoperit ceva, si anume ca „niciunul dintre consilieri nu apare ca initiator al vreunui proiect, toate cele 441 de proiecte de hotarâre aflate in dezbatere in perioada monitorizata fiind initiate de vicepresedinti sau presedinte.” Pentru noi, nu este o surpriza, caci am mai scris despre faptul ca nu avem un singur consilier judetean care sa fi initiat macar un proiect.

„Concluziile noastre sunt ca alesii ar trebui sa depuna mai mult efort in initierea proiectelor si sa fie mai activi in plen pentru ca am vazut o rata foarte, foarte scazuta, inclusiv de luare a cuvântului. Nu in ultimul rând, e foarte necesara imbunatatirea dialogului cu cetatenii.”
Marian Damoc, manager de proiect

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri