Sedinta ordinara a Consiliului Local (CL) Bacau aferenta lunii iunie a tinut doar o ora desi avea 17 puncte pe ordinea de zi. Primarul Romeo Stavarache nu a fost prezent la Centrul de Afaceri, lucrarile fiind conduse de Vasile Tescaru, viceprimar, si de consilierul Iulian Stoican, presedinte de sedinta.

Alesii au ridicat mâna pentru a vota suplimentarea Bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2014, premierea Nataliei Grosu la implinirea vârstei de 100 de ani, aprobarea dreptului de servitute catre E.ON Moldova, distribuirea de apa potabila in zilele fierbinti, acordarea Titlului de “Cetatean de Onoare” prof. univ. dr. ing. Valentin Nedeff, cofinantarea proiectului “Europe Directe” derulat in parteneriat cu Univesitatea “Vasile Alecsandri”, modificarea HCL privind dispensarele medicale si alte cereri de finantare sau concesionare.

Dar cei cu centrale proprii?

Singura hotarâre care a fost dezbatuta in mod real s-a referit la majorarea pretului de cost al energiei termice si, implicit, a subventiei acordate celor 20.000 de apartamente racordate la CET. Cei care s-au impotrivit hotarârii au fost Cristi Manolache, PER, si Vasile Dragusanu, PDL.

Liderul PER s-a referit la gaura neagra care este SC CET SA, a carei datorie a ajuns la 200 de milioane de lei, si a propus ca toti cetatenii, inclusiv cei cu centrale proprii, sa beneficieze de subventie din partea Primariei Bacau, nu doar cei din sistemul centralizat. El a anuntat ca PER va vota impotriva daca acest amendament nu va fi luat in considerare.

I s-a spus ca poate initia un proiect separat pentru asta. In sprijinul solicitarii PER a intervenit Vasile Dragusanu, PDL. Leonard Padureanu, administrator public, a explicat ca in cele 20.000 de apartamente ramase la CET locuiesc familii cu probleme sociale. El a vorbit si despre necesitatea unei strategii energetice, care sa prevada surse alternative bazate pe energie regenerabila deoarece vor fi probleme cu gazul, in viitor.

Cheltuielile cresc cu 1,5 milioane de lei

Cât priveste majorarea, Padureanu a afirmat nu trebuie sa fie nimeni ingrijorat: “E un pret teoretic si nu se va regasi in factura populatiei. E obligatia noastra sa-l aprobam. Aplicarea lui presupune cresterea subventiei cu 1,5-2 milioane de lei. Stiti ca subventie de la stat nu mai exista!”

Neculai Olaru, directorul CET, i-a rugat pe consilieri sa abordeze problema tehnic, nu politic, insa Vasile Dragusanu l-a corectat, afirmând ca solicitarea unei subventionari echitabile nu este o abordare politica. Hotarârea a trecut cu 17 voturi pentru si 5 impotriva. Tot cu majoritate de voturi a fost aprobat si Planul Urbanistic Zonal pentru construirea, pe strada Narciselor, 5, a unui nou hipermarket Kaufland. Proiectul a trecut foarte usor, singura critica venind tot de la PER.

Inca o… informare

Pe ordinea de zi s-a mai aflat o informare privind cele 139 de procese pe care municipalitatea le are pe rol, majoritatea fiind litigii de munca, de recuperare a unor drepturi banesti de catre cadrele didactice si procese cu diverse societati comerciale. Situatia informativa nu e decât un tabel, care nu ofera date privind stadiul procesului sau valoarea eventualelor plati.

Consilierii locali au aflat ceea ce stiau, anume ca au avut la mapa informarea, nimic in plus, desi la mijloc sunt bani publici, si nu fonduri private.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ